Přišly mi dva tisíce lidí, ale ČT určitě bude tvrdit, že jich bylo dvě stě. Zeman televizi popřál a odjel na chalupu

01.07.2016 15:50

Prezident Miloš Zeman se dnes v Bystřici nad Pernštejnem rozloučil s Krajem Vysočina. Ale jen pracovně, a to po třech dnech. Po celou dobu mu byl doprovodem hejtman Jiří Běhounek (ČSSD), který ji hodnotí jako podařenou. Zeman nyní na Vysočině zůstává, v Novém Veselí bude na své chalupě trávit dovolenou.

Přišly mi dva tisíce lidí, ale ČT určitě bude tvrdit, že jich bylo dvě stě. Zeman televizi popřál a odjel na chalupu
Foto: Hanka Brožová KPR
Popisek: Podpis do pamětní knihy města Velké Meziříčí

Zeman úvodem poděkoval týmu hejtmana. „U týmu prezidentské kanceláře je dobrá práce samozřejmostí. Doufám, že se i za rok sem vrátím,“ podotkl Zeman. 

„Nemám rád politiky, kteří přijedou do podniku, setkají se s vedením podniku a nesetkají se se zaměstnanci. Stejně tak nemám rád politiky, kteří přijedou do města, setkají se s vedením, se zastupiteli města, ale nesetkají se s občany. Dá se to vyložit dvěma způsoby – buď se občanů bojí, nebo jim nemají co říct. Obojí je ale špatně,“ podotkl.

„Já jsem se samozřejmě setkal v Agrostroji Pelhřimov i se zaměstnanci podniku. Setkal jsem se i s dalšími pracovníky jednotlivých firem. Koriguji tak i svoje názory, pokud jde o zelenou energii. V oblasti biomasy mě nadšení a úspěchy těchto lidí přesvědčily k podpoře biomasy. Zachovám si však nadále rezervovaný postoj k solární energii,“ řekl také.

Významným setkáním na Vysočině podle něj bylo setkání s rychlobruslařkou Martinou Sáblíkovou. „Je mi líto, že nemůže jet na olympiádu do Ria. Proto jsem podnikl poslední zoufalý pokus. Dnes jsem podepsal dopis předsedovi MOV, který mě přemluvil, abych navštívil začátek olympiády, se žádostí o tzv. divokou kartu pro Martinu Sáblíkovou. Jedině tento předseda může tuto divokou kartu udělit a kompenzovat tak hrubou administrativní chybu Českého cyklistického svazu,“ řekl Zeman.

Poděkoval také občanům, že dorazili na náměstí měst a obcí a diskutovali s ním. V Bystřici nad Pernštejnem podle něj byly dva tisíce lidí. „Ale Česká televize zcela jistě řekne, že jich tu bylo dvě stě,“ rýpl si do veřejnoprávní televize. „Zcela závěrem bych České televizi popřál, aby jí nevyhořel další přenosový vůz, jako se to stalo při mé nedávné tiskové konferenci k aktuálnímu tématu reorganizace,“ řekl prezident.

Michaláková i rakouské volby

Následoval prostor pro dotazy novinářů. První z nich směřoval k dnešnímu rozsudku v kauze Evy Michalákové, jíž norský soud odpírá právo na děti.

„Byl jsem zatím informován o dvou věcech. Za prvé, že norský soud rozhodl o odebrání rodičovských práv paní Michalákové, nikoliv však panu Michalákovi. Děti mají zůstat v pěstounské péči, protože si na ni zvykly. Zajímavá je argumentace norského soudu, neboť paní Michaláková byla zbavena svých práv proto, že svou kauzu medializovala. Je-li to pravda, pak se musím zastat médií, neboť plnila důležitou funkci ochrany práv českých občanů před bezprávím norských soudů. Předpokládám, že dojde k odvolání a nastane rozumnější postoj,“ řekl Zeman.

Rozhodnutí rakouského ústavního soudu ve věci prezidentských voleb, v nichž těsně vyhrál Alexander Van Der Bellen, přivítal. „Nejsem příznivcem korespondenčního hlasování. Každý člověk by měl zvednout zadek a účastnit se voleb ve volební místnosti a alespoň tímto vynaložením energie věnovat něco do voleb. Já jdu ještě dál a myslím si, že by měla být uzákoněna volební povinnost,“ sdělil Zeman. Podle něj je možné, že nové rakouské volby ovlivní brexit, který si odhlasovali Britové v minulém týdnu.

Projde-li podle Zemana zákon o obecném referendu, nebránil by se ani on otázce vystoupení z EU. „Jsem pro to, aby občané dostali příležitost i k této otázce se v referendu vyjádřit. Občany bych ale přesvědčoval, aby hlasovali proti vystoupení z EU, jak bych hlasoval i sám,“ podotkl.

Závěrem se vyjádřil také k dnes schválenému zákonu ohledně prokazování původu majetku, za který Zeman dlouhodobě lobboval. „Jsem pro velmi silnou daňovou penalizaci. Jsem pro co nejvzdálenější retroaktivitu i pro propadnutí majetku,“ vyjádřil se k případným daňovým podvodníkům.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…