Přišly první mrazíky. A šetření vzalo v Německu za své. „Špatný vzkaz,“ zaznělo

03.10.2022 14:55

K šetření vyzývá nejen vládní koalice s Markétou Pekarovou Adamovou v čele, ale také němečtí politici. Podle dat německé spolkové agentury regulující distribuci plynu ale toto volání němečtí spotřebitelé nevyslyšeli. A když přišly první podzimní mrazíky, vzrostla poptávka po plynu u domácností a malých podniků o 14,5 % nad pětiletý průměr. Potřeba je přitom aby poptávka šla o 20 % dolů. Energetický analytik agentury Bloomberg Javier Blas už připomíná, že poptávka musí jít dolů, ať je zima jakákoliv. A vlády nemají moc dlouho na to, aby to zařídily. Vysílají prý špatný vzkaz.

Přišly první mrazíky. A šetření vzalo v Německu za své. „Špatný vzkaz,“ zaznělo
Foto: pixabay.com
Popisek: Topení - ilustrační foto

Anketa

Zvažovali byste na Hrad volbu Josefa Středuly?

50%
hlasovalo: 7669 lidí
Šetřit, šetřit, šetřit. Tak se nevyjadřují jen čeští politici, ale i ti němečtí. Jak jsme již informovali, německý ministr pro hospodářství Robert Habeck Němce nabádá, aby plyn v domácnostech využívali méně. „Pokud nebudeme šetřit, pokud domácnosti nesníží spotřebu, tak nám nadále hrozí, že v zimě nebudeme mít dostatek plynu,“ uvedl na rozhlasové stanici Deutschlandfunk. Apeloval, aby Němci snížili spotřebu i přesto, že spolková vláda plánuje ceny zastropovat. Na což hodlá vynaložit sumu 200 miliard eur. Výhledově by měla být zavedena opatření, která budou motivovat k nižší spotřebě, ta ovšem nejdou zavést rychle. Jako cíl má Německo dle Habecka snížení spotřeby o 20 %.

Jak to dopadlo? Podle Javiera Blase, odborníka agentury Bloomberg na energie a suroviny, neslavně. Ten stejně jako Habeck souhlasí, že i přes dodávky zkapalněného plynu musí Evropa šetřit, jinak s plynem přes zimu nevystačí. Evropská komise navrhuje úsporu 10 až 15 procent, ovšem země, které spoléhaly na ruské dodávky prý musí snížit spotřebu až o 20 procent.

Na šetření plynem bude mít velký vliv počasí. Pokud bude zima mírná, bude snadnější. Ale pokud ne, bude výrazně těžší. Javier Blas ovšem připomíná, že na počasí nezáleží a Evropa musí spotřebovávat méně plynu než v roce 2021 a než je pětiletý průměr posledních let.

Vysoké ceny zatím ke snížení spotřeby motivovaly průmysl. Jak Blas připomíná, některé firmy v chemickém průmyslu výrobu přerušily úplně, což vedlo k údajnému poklesu poptávky po plynu až o 20 %. Například slovenská Markýza již informovala, že firma Duslo Šala z holdingu Agrofert zvažuje, zda vůbec obnoví produkci. Je jedním z největších výrobců aditiva AdBlue, které se používá pro zmírnění ekologické náročnosti naftových motorů. Cena této kapaliny, k jejíž výrobě je potřeba zemní plyn, již raketově stoupla.

U domácností a malých podniků je spotřeba sezónní. Tvoří však 40 % celkové spotřeby. Většina této spotřeby je vytápění v období mezi 15. říjnem a 15. březnem. Jak domácnosti zareagují na pobídky k šetření se nevědělo, i když se předpokládalo, že vyšší ceny spojené s vládními apely spotřebu sníží.

Realita je ovšem jiná. Jak informoval ředitel německé Bundesnetzagentur (agentury pro regulaci energetických rozvodů, plynu, telekomunikací, pošty a železnic) Klaus Müller, poptávka po plynu u malých podniků a domácností vzrostla při prvních podzimních mrazících o 14,5 % nad pětiletý průměr. A prosí, aby lidé plynem šetřili.

Jak energetický analytik Blas dodává, chladno skutečně bylo, teploty poklesly pod třicetiletý průměr, a tak chladno jako ve čtvrtek bylo minulý rok až v polovině října. Nicméně šetřit se musí, míní Blas i Müller. Evropa mírnou zimu zoufale potřebuje, ale nemůže na ni spoléhat. „Region může mít štěstí, ale bez něho bude ve vážných problémech. I průměrná zima by byla problematická,“ usuzuje analytik.

Blas zmiňuje, že v posledních týdnech evropské vlády zastropovaly ceny, aby ochránily domácnosti, ale už patřičně nezvýšily aktivitu ohledně výzev k šetření. „Předtím rodiny a malé podniky slyšely: ‚Ceny budou vysoké a musíte šetřit.‘ Teď slyší: ‚Vláda vám zastropuje cenu, radujte se.‘ To je špatný vzkaz,“ míní Javier Blas.

Vlády by pak měly poskytovat konkrétní rady, jak šetřit. Blas si rýpnul do rady švýcarského ministra, aby se lidé sprchovali po dvou, že je to úsměvné, ale nedá se to brát vážně. „Měli by se soustředit na to, aby dostali dolů teplotu na termostatech a v plynových kotlích při sprchování,“ míní a dodává, že kde je to možné, tak by se mělo z pálení plynu přejít na pálení topného oleje.

Nyní se počasí vylepšilo, ovšem podle dlouhodobých předpovědí bude říjen průměrný a zanedlouho poklesnou teploty pod 10 stupňů Celsia. Tedy Evropa má jen pár dní na to, aby své obyvatele přesvědčila, aby šetřili.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: kas

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

10:21 To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

„Konečně se lidi chytili a začínají se pěkně udávat. Napráskali řezníka, co nadával na Ukrajince, a …