Přispěli jste na knihu Jakuba Železného. Hned třikrát! Bobošíková sečetla

15.02.2023 11:22 | Ze sítí

Jana Bobošíková si vzala na paškál moderátora České televize Jakuba Železného. A ani trochu ho nešetřila. Upozornila, že Železný napsal knihu a čeští daňoví poplatníci mu na to přispívali hned třikrát, což Bobošíková zdůraznila. Prozradila, jak podpora daňových poplatníků na Železného knihu o ženách konkrétně vypadala. A co Železný o ženách píše...

Přispěli jste na knihu Jakuba Železného. Hned třikrát! Bobošíková sečetla
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jana Bobošíková v televizním studiu

Publicistka Jana Bobošíková natočila další díl svého internetového pořadu Aby bylo jasno. Hned v úvodu položila několik otázek.

Anketa

Chystáte se ke koupi elektromobilu?

1%
97%
hlasovalo: 20111 lidí

„Víte, že poslankyně ODS dala z peněz daňových poplatníků desetitisíce korun moderátorovi České televize (Jakubovi) Železnému, aby mohl vydat své umělecké povídky? Víte, že jeho knihu mohutně propagovala Česká televize i Český rozhlas?  A víte, že moderátor Železný zároveň učí budoucí žurnalisty, jak má vypadat správné zpravodajství veřejné služby?“ začala Bobošíková.

Obratem připoměla, že generální ředitel ČT Petr Dvořák dává už celé roky najevo, že lidé nemusí vědět, jak vysoký plat berou Václav Moravec, Jakub Železný a další slavné tváře ČT. Bobošíková podle vlastních slov bere na vědomí, že to nemá vědět.

„Ale umíme číst a hledat ve smlouvách,“ prozradila. A dozvěděli jsme se úplně neuvěřitelné věci. Ukážeme vám, jak jedna z hvězd veřejnoprávní televize - zaměstnanec Jakub Železný, jehož příjem nesmíme znát - tyje z peněz daňových poplatníků i televizních koncesionářů. A jak mu v tom vydatně pomáhá další veřejnoprávní médium a to Český rozhlas,“ pokračovala Bobošíková.

Narážela na Železného knihu Kinského zahrada, která obsahuje několik povídek o ženách a to i s lechtivějšími pasážemi, o kterých by podle Bobošíkové raději neměly nic vědět děti. Železný popisuje scény s nechtěným otěhotněním, o nevěrách a tak podobně. A v osobní rovině na tom prý Bobošíková nevidí nic špatného. Kdo chce psát povídky, ať je píše. O čemkoli chce.

„Ale jestlipak víte, že jsme Železnému přispěli my všichni jako daňoví poplatníci. A to hned třikrát!! Jednak formou dotací a pak mohutnou skrytou reklamou na obratovkách veřejnoprávní televize a na vlnách veřejnoprávního rozhlasu,“ zaznělo od Bobošíkové.

Upozornila, že městská část Praha 5 přispěla na vydání Železného knihy. Tehdy vedla radnici Renáta Zajíčková, dnešní poslankyně ODS. Smlouva se týkala daru ve výši 30 tisíc korun.

„Právě na podporu vydání knihy Kinského zahrada. Co myslíte? Není to zvláštní, že poslankyně vládní ODS uzavírá se zaměstnancem České televize smlouvu o daru z veřejného rozpočtu ve výši několika desítek tisíc korun?“ zeptala se Bobošíková.

Smlouva o daru byla uzavřena v září 2022.

„Na veřejnoprávním rozhlasu jela propagace jeho knihy jako po másle. Ve smlouvách jsme ale nikde nenašli, že by za propagaci knihy Železný cokoliv platil,“ pravila Bobošíková s tím, že Železný o své knize promluvil také v ČT.

„Ta knížka je o mně ve smyslu mého pohledu na svět,“ prozradil sám na sebe Železný v rozhovoru pro Český rozhlas.

Bobošíková svou promluvu uzavřela slovy, že vládní poslanci už chystají legislativu, která má „spřáteleným novinářům“ údajně ještě více pomoct.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

na důchody,, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskusesoudna1 , 15.02.2023 12:38:06
není,na nemocné není, ale pro kámoše a pro cizí je stále.

|  7 |  0

Další články z rubriky

Pracoval pro CIA. Teď vyzval OSN: Zjistěte, kdo odpálil Nord Stream. A ukázal na USA

6:45 Pracoval pro CIA. Teď vyzval OSN: Zjistěte, kdo odpálil Nord Stream. A ukázal na USA

Nebude trvat dlouho a budou to dva roky, co došlo k sabotáži plynovodu Nord Stream, který zásoboval …