Přistěhovalcům neutečeme, varuje Chovanec. V zimě prý hrozí vlna z Ukrajiny

30.11.2014 14:36

Prvním hostem nedělních Otázek Václava Moravce byl ministr vnitra a místopředseda ČSSD Milan Chovanec. Mluvil o bezpečnostních rizicích, které České republice hrozí, a kapacitách, které máme k jejich zvládnutí. V některých oblastech podle něj máme co dohánět.

Přistěhovalcům neutečeme, varuje Chovanec. V zimě prý hrozí vlna z Ukrajiny
Foto: red
Popisek: Ministr vnitra Milan Chovanec

Hojně diskutovaným tématem v oblasti bezpečnosti jsou uprchlíci. V posledních měsících do Evropy ve stále vyšší míře proudí lidé z nestabilních oblastí, jako je Sýrie, Egypt, Afghánistán či Eritrea. Podle mnohých tak „staré dámě“ reálně hrozí, že se stane prostorem napětí a nestability.

Podle Milana Chovance je Česká republika prozatím ostrůvkem, kterému se tyto problémy v masovém měříku vyhnuly. Nicméně kvůli členství v Schengenu, díky němuž nemůžeme zcela uzavřít hranice, před nimi zavírat oči nemůžeme. Na Ministerstvu vnitra tudíž zastávají názor, že je třeba věnovat pozornost tomu, koho pouštíme do České republiky tak, aby nebyla ohrožena naše bezpečnost.  

Mezi lety 2013 a 2014 se například počty Syřanů zachycených Policií ČR na našem území zvýšily téměř o 380 procent, což podle ministra vnitra není v konečném důsledku nijak závratné číslo, jelikož se jedná o sto lidí. Pokud se příslušným orgánům podaří prokázat, ve které zemi běženci překročili hranice Schengenu, vrací se tam. Pokud se to ovšem prokázat nepodaří, zůstávají na území České republiky. Chovanec ujistil, že v drtivé většině případů platí první varianta.

Pro většinu běženců navíc Česká republika údajně cílovou zemí není. To ovšem neplatí pro Ukrajince – ti Česko většinou považují za koncovou stanici a žádají u nás o azyl. Ministr vnitra uvádí, že nárůst jejich počtů není tak fatální jako v případě Sýrie, nicméně existují obavy, že kvůli nadcházejícímu zimnímu období a neschopnosti části Ukrajiny zajistit si topivo by se mohla zvednout migrační vlna, která by mohla zasáhnout i Českou republiku. Ta je podle Chovance připravená přijmout několik set lidí.

Německé spolkové ministerstvo navíc zvažuje přijetí 140 000 běženců ze Sýrie a již požádalo unijní kolegy, zda by se s ním o část uprchlíků nepodělili. Milan Chovanec údajně s německým kolegou mluvil a dozvěděl se, že by Němci byli rádi, kdyby ČR přijala několik tisíc Syřanů (5000-10 000). Ministr vnitra míní, že je o tom nejdříve třeba vést diskuzi a nebránil by se ani vypsání referenda. Nicméně bychom prý měli být obezřetní, koho si pouštíme do země.

Za daleko větší bezpečnostní riziko, než jsou „chudáci“ žádající o azyl, považuje ministr vnitra evropské bojovníky z řad Islámského státu. Po porážce IS by se prý mohli přesouvat zpátky do Evropy, a v takovém případě může hrozit, že se kolem nich budou vytvářet ostrůvky nestability. I proto by dle jeho názoru měla být ČR k přílivu běženců opatrná.

V České republice je součástí debaty o migraci i otázka volyňských Čechů. Tu by prý chtěla mít vláda vyřešenou do konce roku. V současné době údajně společná pracovní skupina Ministerstva vnitra a Ministerstva zahraničních věcí prověřuje necelé tři stovky potencionálních žadatelů. Snaží se s nimi zkontaktovat a zjistit, kolik z nich by mělo zájem o přesídlení. Zpětnou vazbu se prozatím povedlo získat od dvaceti lidí. Jestli prý ale volyňští Češi mají představu, že návrat do ČR bude představovat významný ekonomický stimul, ministr vnitra varuje, že se mýlí. Stát jim je prý ochotný nabídnout drobnou podporu, jako je zajištění půlročního ubytování na ubytovnách Ministerstva vnitra, kurz češtiny či zdravotní pojištění.

Boj s internetovou kriminalitou se nadaří 

Kromě migrace ve stále vyšší míře ohrožuje bezpečnost Česka i internetová kriminalita. Zatímco v roce 2011 evidovalo Ministerstvo vnitra cca 1500 kyberzločinů, letos jich už bylo zaznamenáno více než 3700. Ministr vnitra k tomu uvádí, že policie na tuto problematiku klade velký důraz. Jenomže jsme prý u internetové kriminality stejně jako v boji proti obchodování s drogami zaspali.

Chybí nám prý odborníci i vybavení. Policie se prý snaží hledat jednak ve vlastních řadách a jednak na trhu. Jenomže specialisti IT a další se prý do řad policie nehrnou. Jsou velmi dobře placeni na úrovni soukromých firem a stát jim neposkytuje dostatečnou motivaci. Bylo by prý třeba, aby jako státní zaměstnanci dostávali alespoň 60 % či 70 % toho, co dostanou v soukromé sféře. Stát i přes nedostatek lidského kapitálu není podle Chovance v oblasti internetové kriminality bezzubý. Spolupracujeme prý s Izraelci či Američany.

Policie má podle ministra vnitra ve své činnosti i další mezery. Například prý na některých místech vázne součinnost mezi státní a městskou policií, což v důsledku vede k tomu, že se po ulicích pohybuje málo polistů. Občané tak mají pravdu, když tvrdí, že policisté v ulicích nejsou vidět.

Česko - jeden z největších muničních skladů v Evropě?

Nakonec došlo i na vybuchlé muniční sklady ve Vrběticích na Zlínsku. V této souvislosti moderátor pořadu Václav Moravec uvedl, že podle informací ČT bylo ve skladech více munice, než bylo povoleno. Milan Chovanec to nepotvrdil, nicméně připustil, že některé informace z minulosti, které Ministerstvo vnitra předalo policii, nasvědčují, že tam rizika výbuchu byla. Probíhající policejní vyšetřování by podle něj mělo zjistit, jak se s informacemi nakládalo. Muničních skladů se na našem území nachází třicet a zhruba tři tisíce lidí disponuje licencemi na obchod s municí. Podle ministra vnitra je to poměrně dost.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: luš

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…