Příští týden na Ukrajině rozhodne, myslí si americký generál. Petr Pavel tuší pat

16.03.2022 22:40

Bývalý americký generál Ben Hodges z Centra pro analýzu evropské politiky (CEPA) odhaduje, že v příštích deseti dnech se rozhodne, jak dopadne válka na Ukrajině. Ruské armádě podle něj dochází čas, munice a lidská síla, Západ by měl nyní Ukrajině poskytnout větší podporu. Podle predikcí bývalého předsedy náčelníků štábů armád NATO Petra Pavla skončí rusko-ukrajinský konflikt patem, řekl to v rozhovoru pro Novinky.

Příští týden na Ukrajině rozhodne, myslí si americký generál. Petr Pavel tuší pat
Foto: Repro Youtube
Popisek: Generál Pavel - video Spolu silnější

„Ruským generálům dochází čas, munice i lidské zdroje. To není založeno na žádných interních informacích od rozvědky, je to jasné z otevřených zdrojů a mých vlastních zkušeností. Mohu se mýlit, ale jsem si tímto odhadem jistý,“ píše ve svém komentáři americký generál Hodges.

Původní text ZDE.

Podle něj se již projevuje efekt tvrdých ekonomických sankcí. „Rusko nemá dostatek lidí ani palebné síly, aby hlavní město obklíčilo, natož aby ho dobylo. Nevěřím, že padne,“ dodal k osudu Kyjeva.

Jestli se má Ukrajina ubránit, musí podle něj Západ bezodkladně navýšit podporu, než dojde k dalšímu náboru branců do ruské armády.

I podle českého generála ve výslužbě Petra Pavla se vojenská operace na Ukrajině ruské armádě očividně nedaří. „Zřejmě přecenili schopnosti své armády,“ říká v rozhovoru pro Novinky, že Ukrajina svou obranou ruská vojska překvapila. Stejně tak Rusko podcenilo schopnost Západu se domluvit.

Celý rozhovor najdete ZDE.

Nastínil, jaký je z jeho pohledu nyní nejpředpokládanější scénář vývoje konfliktu: „Nejpravděpodobnější je nějaká forma patu. Tedy si­tuace, kdy se budou moci Ukrajinci ještě bránit a z ruské strany nedojde k významnějšímu posunu a kdy bude hrozit zdlouhavá opotřebovávací válka. To bude situace, která na obou stranách vyvolá přesvědčení, že není možné vojenské vítězství a je potřeba najít cestu k jednacímu stolu,“ odhaduje Petr Pavel.

Ukrajina se podle něj nyní skvěle brání, zároveň by ale neměla podlehnout iluzi, že Rusko porazí. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: nab

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…