Přítel mnoha a Sobotkův spojenec. ČT se podívala na historii advokáta Pokorného

02.11.2013 22:06

Radek Pokorný, vlivný a úspěšný advokát, na něhož poukázal i Michal Hašek ve „slavném“ Interview Daniely Drtinové, kde popíral setkání v Lánech. Poukázal tehdy na neautentičnost řízení ČSSD od Bohuslava Sobotky. Právě Pokorný je podle ČT člověk, který možná hýbe příštím premiérem.

Přítel mnoha a Sobotkův spojenec. ČT se podívala na historii advokáta Pokorného
Foto: Hans Štembera
Popisek: Bohuslav Sobotka

"Nyní půjde o to, jestli ČSSD bude autonomní stranou, nebo slabým článkem budoucí vlády, kde si bude někdo, třeba pan Babiš, vodit premiéra na provázku… Nevím, zkuste se zeptat pana doktora Pokorného. Třeba o tom ví víc," prohlásil před několika dny Michal Hašek.

Jak je to však ve skutečnosti s Radkem Pokorným? Podle některých „rezidentů“ Lidového domu se jeho moc přeceňuje, jiní v něm naopak vidí hybatele všeho dění v České republice. ČT se proto podívala na Pokorného vazby na Bohuslava Sobotku.

„Přátelství mužů, z nichž jeden to dotáhl mezi advokátní, druhý pak mezi politickou elitu, trvá více než 20 let. Oba putovali do ‚velké Prahy‘ z jihu Moravy. Pokorný dokonce v médiích několikrát vzpomínal na skromné poměry, ze kterých pochází. Vyrůstal na osamocené hájovně, kterou spravoval jeho otec živící se jako polesný. Se Sobotkou se poprvé potkávají na bučovickém gymnáziu,“ popisuje reportáž.

Později dostal práci v advokátní kanceláři Pavla Rychetského a na začátku 90. let vstoupil do ČSSD. „Záhy po získání advokátního oprávnění si Pokorný založil vlastní kancelář. V ní zanedlouho přivítal právě Sobotku jako začínajícího právníka ve zřejmě jediné profesi mimo sněmovnu,“ píše se v reportáži.

V jeho seznamu klientů je například ČSOB v sérii sporů ohledně bývalé IPB. „Zkušenosti s tím, jak se pohybovat mezi vlivnými byznysmeny, získal Pokorný také prací pro ČEZ. S bývalým dlouholetým šéfem ČEZu Martinem Romanem jej pojí opět studium ve společném ročníku – tentokrát na pražské právnické fakultě. Dodnes Pokorného firma dohlíží po právní stránce na tendr dostavby Temelína za 200–300 miliard korun,“ dodává ČT.

Podle reportérů je Pokorný přítelem mnoha významných figur české politiky a byznysu, proto je pro Sobotku cenným spojencem. Podle Sobotky samotného je však spíše blízkým přítelem. "Já pana Pokorného znám ještě od dob, kdy působil ve Federálním shromáždění jako tajemník klubu ČSSD. Nikdy jsem nezaznamenal, že by v ČSSD někoho řídil, natož Sobotku. Nikdy jsem neměl pocit, že je to nějaký kmotr," uvádí například Alexandr Mitrofanov, komentátor deníku Právo.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pan

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…