Přivíráte oči, nechcete se nechat vtáhnout. Ukrajina nás kárá

05.09.2023 7:51

Dmytro Kuleba, ukrajinský ministr zahraničí, se zase jednou zlobí. Ukrajinci tvrdí, že ruské drony při útoku na přístav Izmajil skončily na rumunském Izmajlu. Rumuni však toto tvrzení Ukrajinců odmítají a rozzlobený Kuleba tvrdí, že partneři Ukrajiny jen přivírají oči nad realitou, aby se nemuseli nechat přímo vtáhnout do konfliktu. Ale problémy mají i Rusové. Prý minová pole v první obranné linii byla tak hustá, že už nemají dostatek min na osazení druhé a třetí obranné linie. A podle OSN Rusko nepáchá na Ukrajině genocidu.

Přivíráte oči, nechcete se nechat vtáhnout. Ukrajina nás kárá
Foto: Repro Twitter
Popisek: Hřbitov na Ukrajině

Ukrajinská strana tvrdí, že ruské bezpilotní letouny, jejichž cílem bylo příhraniční město na Ukrajině, nakonec skončily v Rumunsku. Ukrajinský ministr zahraničí Dmitro Kuleba dokonce tvrdí, že Ukrajina má fotografické důkazy, kterými své tvrzení může podpořit. Britská veřejnoprávní BBC však upozornila, že tyto snímky nemohla ověřit.

„Obrázek i video ukazují ohnivou kouli stoupající v noci nad zalesněným břehem řeky, ale vizuální důkazy jsou velmi nízké kvality, částečně proto, že byly natočeny ve tmě, z dálky a částečně proto, že mají nízké rozlišení. Navíc se zdá, že video bylo místy rozmazané a zakrylo některé detaily,“ uvedla BBC.

Rumunsko ukrajinskou verzi odmítlo.

Anketa

Dovládne Fialova vláda do voleb 2025? Bez ohledu na vaše přání

11%
hlasovalo: 29566 lidí

„Samozřejmě existuje riziko nehody nebo incidentů, ale prozatím tomu tak nebylo,“ řekla rumunská ministryně zahraničí Luminita Odobescu na společné tiskové konferenci po boku německé ministryně zahraničí Annaleny Baerbock v Berlíně. Odobescu řekla, že útoky ruských dronů nepředstavují žádné přímé vojenské ohrožení rumunského národního území nebo teritoriálních vod. „Z naší části Dunaje vidíme, co se tam děje, a viděli jsme, že prakticky Rusko cynicky útočí a pokračuje v útocích na infrastrukturu – civilní infrastrukturu – a nedovoluje Ukrajině vyvážet jejich obiloviny,“ řekla Odobescu.

Rumunský ministr obrany Angel Tilvar v příspěvku na X, dříve Twitteru, odsoudil „neoprávněné a kriminální útoky zaměřené na civilní infrastrukturu“ na Ukrajině, včetně úderů na přístav.

Ukrajinská strana trvá na tom, že drony skončily za řekou u města Izmajil, konkrétně už na rumunské straně. A pokud tvrdí opak, pak se podle Kuleby partneři Ukrajiny snaží jen přivírat oči, aby se nenechali zatáhnout do konfliktu s Ruskem.

K možnému incidentu došlo v době, kdy turecký prezident Recep Tayyip Erdogan přesvědčuje svůj ruský protějšek Vladimira Putina, aby se vrátil k obilné dohodě s Ukrajinou. Putin to opakovaně odmítl s tím, že napřed by Západ musel splnit některé ruské podmínky. „Řekl ale, že Rusko postupuje vpřed s plány dodávat zdarma obilí do šesti afrických zemí ‚a dokonce poskytnout logistiku zdarma‘.“ Na tato Putinova slova upozornila americká zpravodajská stanice CNN.

Mezitím Ukrajinci hlásí, že úspěšně postupují v oblasti Roboy. Ukrajinská lehká pěchota údajně pronikla za první obrannou ruskou linii, ale washingtonský Institut pro studium války (ISW) tvrdí, že zatím takovou informaci nemůže potvrdit. Rusové navíc zpracovali svá minová pole opravdu důkladně.

„Royal United Services Institute (RUSI) oznámil, že ruské velení na začátku ukrajinské protiofenzivy rozhodlo, že ukrajinské síly by mohly být schopny snadno prolomit ruské doktrinální minové pole o hloubce 120 metrů, což vede ruské síly k tomu, aby se zaměřily na zvýšení hloubky svých minových polí až na 500 metrů. RUSI uvedl, že ruským silám chybí dostatek min k zaminování těchto větších oblastí tak hustě, jak to diktuje ruská doktrína, což způsobuje, že se ruské síly od doktríny odchýlily včetně použití improvizovaných výbušných zařízení a větší a rozdílné vzdálenosti mezi minami,“ uvedl k tématu ISW.

Ukrajinci prý v tuto chvíli těží z toho, že Rusové nemají tolik munice, kolik by potřebovali k provádění svých klasických plošných úderů. Ukrajinské útoky na sklady munice a další infrastrukturu totiž zapříčinily, že Rusové dostávají munici do první linie obtížněji než dřív.

Z OSN v této situaci přichází zpráva, že podle dosud dostupných důkazů Rusko nepáchá na Ukrajině genocidu.

„Šéf Nezávislé mezinárodní vyšetřovací komise OSN pro Ukrajinu Erik Mose 4. září prohlásil, že komise dosud nedospěla k závěru, že Rusko páchá na Ukrajině genocidu. Mose uvedl, že komise musí určit úmysl pachatelů a identifikovat ‚potřebu‘ fyzicky nebo biologicky vyhladit určitou skupinu, aby byla splněna právní kvalifikace podle Úmluvy o genocidě. Mose uvedl, že komise našla důkazy pro velký počet válečných zločinů, konkrétně důkazy o mučení a úderech na ukrajinskou energetickou infrastrukturu. … Mose také uvedl, že komise dříve určila, že určitá prohlášení v ruských masmédiích mohou být považována za podněcování ke genocidě,“ uvedl institut. 

Podle Úmluvy o potrestání zločinů genocidy z roku 1948 se genocidou rozumí jakýkoli z následujících činů, spáchaný s úmyslem zcela nebo částečně zničit národnostní, etnické, rasové nebo náboženské skupiny jako takové: zabíjení členů skupiny; způsobování vážné tělesné nebo duševní újmy členům skupiny; záměrné vnucování skupině podmínky života, které mají způsobit její úplné nebo částečné fyzické zničení; uložení opatření určeného k prevenci porodů v rámci skupiny; násilné přemístění dětí skupiny do jiné skupiny.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Miloš Polák

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Myslím si, že snahu, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseHonzaSouček , 05.09.2023 8:35:20
ukrajinských představitelů zatáhnout do války s Ruskem i další země, snad již prokoukl každý soudný člověk. A ukrajinské vyděračské chování,vztekání se a svalování viny za neúspěchy na bojišt na jiné, kteří údajně málo a pozdě pomáhají, již musí lézt na nervy i těm nejzarytějším ukrajinským podporovatelů (kromě Lipavského a Fialy samozřejmě). Zelensky a jeho suita dobře ví, že vyhrát nemohou a Ukrajina je již dnes v podstatě ztracená, tak se chovají ve smyslu, když my zahynem, tak zhyňte i vy ostatní okolo.

|  15 |  0

Další články z rubriky

„Blyatmobil.“ Ruský vynález se chytil. Odhalil ukrajinskou slabinu

21:33 „Blyatmobil.“ Ruský vynález se chytil. Odhalil ukrajinskou slabinu

Ruským tankům nazývaným „blyatmobiles“ nebo „želví tanky“ či „bitevní stodoly“ se dostává pozornosti…