Příznivci Andreje Kisky, nezoufejte, konejší v Lidových novinách. Oslavují „lidský příběh“, porušující zvyky mocných

17.05.2018 8:20

Mediální analytik a lektor Peter Gabaľ se v Lidových novinách vyjádřil k rozhodnutí prezidenta Andreje Kisky neobhajovat již svůj mandát. „Příznivci Andreje Kisky těžce nesou jeho rozhodnutí. Zoufat ale nemusí,“ uvedl Gabaľ.

Příznivci Andreje Kisky, nezoufejte, konejší v Lidových novinách. Oslavují „lidský příběh“, porušující zvyky mocných
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident SR Andrej Kiska

„Nejen ve střední Evropě je Andrej Kiska pozoruhodným úkazem. Miliardářů mířících do nejvyšších pater politiky je ve světě habaděj. Mezi nimi je tatranský podnikatel spíš jen chudým příbuzným. Na svou podporu nezaložil politickou stranu, ani se k žádné nepřidal. Zůstal solitérem bez ambice ovládat politiku více, než mu umožňují omezené pravomoci hlavy státu. Zvyky mocných teď porušil Kiska opět. Těžce vydobytou pozici hlavy státu – těsně nejpopulárnějšího a dalece nejdůvěryhodnějšího slovenského politika – se rozhodl bez boje vyklidit a dokončit mandát, aniž by usiloval o jeho prodloužení,“ zkonstatoval Gabaľ.

Ten si všiml mimo jiné také toho, jakým způsobem chybělo oficiální působení první dámy, jež se věnuje výchově dětí na severovýchodě Slovenska. „Paní Kiskovou zasáhla i smrt milovaného bratra. A manžel, jak zmínil ve svém sdělení, musel uznat, že máloco je důležitější než trávit čas se svými blízkými, dokud je nám přán,“ sdělil Gabaľ.

Andrej Kiska je podle něho muž s příběhem. „Na začátku jeho podnikání nestálo velké rodinné jmění, a už vůbec ne tajemní investoři. Po úvodních podnikatelských neúspěších začal v historicky vhodné chvíli nabízet půjčky na spotřební elektroniku, dodávanou přímo od výrobce. Po deseti letech již zbohatlý Kiska přenechal vedení firem spolumajitelům a své výdělky začal vkládat do charity na pomoc chudým a rodinám onkologicky nemocných. Nejprve jen na Slovensku, poté i v Česku. Tento příběh, kombinovaný s lidsky srozumitelným vyjadřováním, dalekým newspeaku novodobých partajních aparátčíků, ho vynesl do křesla hlavy státu,“ popisuje mediální analytik.

„Pětapadesátiletému prezidentovi zbývá třináct měsíců mandátu a ani poté, jak naznačil, jen tak neopustí důvěru, kterou dosud požívá. Na přemýšlení, jak s ní naložit, má času dost,“ sdělil závěrem Gabaľ.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…