Pro Rusko je cílem celá Evropa, varoval v noci Zelenskyj. Žádá úplné ropné embargo

10.04.2022 8:31

Rusko chce obsadit nejen nás. Ohrožena je celá Evropa! Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj se s tím opět nemazal. A prozradil, co vlastně pravidelně sděluje politikům z celého světa, když se s nimi během 45 dnů trvající války proti Ukrajině setkává. Říká jim prý mimo jiné, že musí přestat od Ruska odebírat plyn i ropu.

Pro Rusko je cílem celá Evropa, varoval v noci Zelenskyj. Žádá úplné ropné embargo
Foto: Screen FB Volodymyra Zelenského
Popisek: Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj

„Svobodní lidé statečné země,“ začal prezident tradičně. A hned oznámil, že v Kyjevě přivítal britského premiéra Borise Johnsona. Zdůraznil, že Ukrajinci a Ukrajinky budou ostrovnímu království navždy vděčni za to, jak království zesiluje sankce proti Rusku, a především za to, kolik zbraní už Velká Británie Ukrajincům poskytla. Británie se tím podle Zelenského zapíše do dějin. „Do dějin obrany demokracie, do dějin obrany Evropy. Ukrajina za to bude Borisu Johnsonovi a Británii vždy vděčná,“ prohlásil ukrajinský prezident.

Shodli se prý na tom, že je třeba co nejrychleji dospět k míru. Podle Zelenského to znamená, že celá Ukrajina bude osvobozena a ruští okupanti budou zpět na svém území. Jenže to se nezdaří, pokud Rusko nebude pod tlakem, který největší zemi světa přiměje sednout k jednacímu stolu a dohodnout se na podmínkách míru a na garancích ukrajinské suverenity. Pokud by se to nezdařilo, pak je podle Zelenského ohrožena celá Evropa. „Protože ruská agrese neměla být omezena pouze na Ukrajinu. Ke zničení naší svobody a našich životů. Cílem pro Rusko je celý evropský kontinent,“ zdůraznil prezident.

Vedle Borise Johnsona prý Zelenskyj mluvil i s rakouským kancléřem Karlem Nehammerem, kterému poděkoval za zaslání hasičských vozů na Ukrajinu. A prý slyšel z Vídně ujištění, že Rakousko bude v EU prosazovat pokračování sankční politiky proti Rusku. Dokud Ukrajina nebude znovu svobodná.

Další poděkování adresoval předsedkyni Evropské komise Ursule von der Leyenové a kanadskému premiérovi Justinu Trudeauovi za spuštění sbírky pomoci pro ukrajinské uprchlíky. Vybralo se prý na 10 miliard dolarů, což je slovy Zelenského úžasné.

Poté v obecné rovině popsal, co vlastně pravidelně sděluje politikům z celého světa, když se s nimi během 45 dnů trvající války proti Ukrajině setkává.

„Při všech mezinárodních jednáních, při všech kontaktech se světovými lídry během těchto 45 dnů vždy nastoluji tři témata. První je konkrétní pomoc naší obraně. Druhým je konkrétní pomoc našim lidem. Třetím jsou konkrétní záruky bezpečnosti našeho státu, který v této konfrontaci rozhodně zvítězí,“ zdůraznil Zelenskyj s tím, že ne vždycky se dočká konkrétních odpovědí. Ale jak jde čas, je to prý stále lepší a lepší. Ukrajinský prezident si však posteskl, že to není natolik dobré, aby bylo možné v tuto chvíli stanovit konec ruského vpádu na Ukrajinu, čehož Zelenskyj lituje. „Rusko si stále může dovolit žít v iluzích a přivést do naší země nové vojenské síly a nové vybavení. A to znamená, že jsou potřeba ještě další sankce. Je potřeba našemu státu poskytnout ještě více zbraní.,“ zdůraznil Zelenskyj.

Pár slovy se Zelenskyj vrátil k Borisi Johnsonovi a ocenil, že od něj vždy dostává konkrétní odpovědi na otázky, jaké sankce ostrovní království ještě zesílí, jaké zbraně Ukrajině pošle a jak se bude podílet na obnově Ukrajiny, až se ruská armáda z ukrajinského území stáhne.

Pokud chce Západ Rusko opravdu bolestivě zasáhnout, měl by od Ruska přestat odebírat plyn i ropu.

„Zavedení bolestivějších omezení peněžních toků Ruské federace patří mezi priority naší diplomacie, všech kontaktů s našimi partnery. Především to platí pro ropný byznys. Demokratický svět se může definitivně vzdát ruské ropy a učinit ji toxickou pro všechny ostatní státy. Ropa je jedním ze dvou zdrojů ruského sebevědomí, jejich pocitu beztrestnosti. Další zdroj – plyn – bude časem také odstaven. Je to prostě nevyhnutelné. Nejen kvůli bezpečnosti, ale také kvůli ochraně životního prostředí,“ uvedl ukrajinský prezident.

A pak udeřil.

„Ukrajina ale nemůže čekat. Svoboda nemůže čekat. Když tyran zahájí agresivní válku proti všem, kteří v Evropě udržují mír, je třeba okamžitě jednat. Je nutné jednat zásadově. A ropné embargo by mělo být prvním krokem. Na úrovni všech demokracií, celého civilizovaného světa. Pak to Rusko pocítí. Pak to pro něj bude argument, proč je třeba hledat mír, proč je třeba zastavit nesmyslné násilí,“ konstatoval Zelenskyj.

Ale přes opakovanou kritiku, že by Západ měl dělat víc, že by měl zesilovat sankce proti Rusku dál a dál, což Zelenskyj říká prakticky denně, ujistil všechny partnery Ukrajiny, že je vděčný za všechnu pomoc, kterou Ukrajině poskytují. Stejně tak, jako je vděčný všem Ukrajincům a Ukrajinkám, kteří brání svoji vlast.

„Jsem vděčný všem našim přátelům! Jsem vděčný všem našim hrdinům! Sláva Ukrajině!“ rozloučil se ukrajinský prezident jako vždy.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: mp

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…