Problém – do Česka migrují ti, kdo na to nárok nemají. Rakušan to chce řešit

23.08.2022 13:20

Ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) promluvil o narůstajícím počtu migrantů nelegálně vstupujících do Česka. Policejní prezident Martin Vondrášek doplnil, že v Rakousku je situace ještě mnohonásobně horší.

Problém – do Česka migrují ti, kdo na to nárok nemají. Rakušan to chce řešit
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vít Rakušan

Anketa

Blíží se konec Zemanova mandátu. Jakou školní známkou hodnotíte jeho prezidentství? (Hlasování od 22. 8. 2022)

58%
13%
10%
9%
10%
hlasovalo: 16883 lidí
Hned v úvodu tiskové konference, kterou zachytily kamery CNN Prima News, Rakušan oznámil, že začalo cvičení Morava na hranicích se Slovenskem, přičemž zdůraznil, že se takováto cvičení opakují pravidelně. Poslední prý bylo před dvěma lety.

„Ale kromě toho, že se jedná o cvičení, tak nemůžeme zavírat oči před fenoménem, který je v tomto období intenzivnější, než byl v těch předchozích letech. Nemůžeme zavírat oči před tím, že čísla ilegálních migrantů vstupujících na území České republiky výrazně rostou. Česká republika musí samozřejmě všemi dostupnými prostředky minimalizovat dopad migrační situace na život a bezpečnost občanů České republiky,“ uvedl na tiskové konferenci Rakušan.

„V současné době se jedná z nějakých 76 % o lidi, kteří přicházejí ze Sýrie. Když ten problém velmi zjednoduším, i když má mnoho vrstev, tak ten problém je především v Turecku. Turecko otevřelo své hranice a máme tady tu cestu, migrační cestu, po západním Balkánu, která v této chvíli směřuje ale nejen do Česka. Česká republika není cílovou zemí této migrační vlny. Česká republika je v tomto případě zemí tranzitní. My reagujeme tím, že se snažíme o readmise těchto lidí zpět na Slovensko, pokud je prokázáno, že přišli ze Slovenska. Současně jsme navýšili počty, kapacitu v uprchlických zařízeních,“ pokračoval ministr vnitra.

Jmenovitě poděkoval policii, která podle Rakušana odvádí skvělou práci a uprchlickou vlnu brzdí. Do Česka teď míří stovky migrantů, ale kupříkladu do Rakouska míří tisíce lidí. A kdyby se situace zhoršovala, jedním z krajních řešení může do budoucna být i uzavření hranic. Proto probíhá již zmíněné cvičení Morava.

Rakušan připomněl, že pokud by byla co nejlépe chráněna vnější hranice EU, tak že Rakousko, Česko či Slovensko by mohly řešit jiné problémy.

Po Rakušanovi si vzal slovo policejní prezident Martin Vondrášek, jenž zdůraznil, že je třeba oddělit legální uprchlíky z Ukrajiny – a nelegální migraci ze Sýrie a z dalších zemí.

„Prosím, oddělme uprchlickou vlnu z Ukrajiny, tj. 418 tisíc lidí, kteří legálně překročili hranice a získali tady status dočasné ochrany – od lidí, kteří získali ochranu na území Turecka, ale překračují hranice do Evropy.

Policejní prezident v této souvislosti zdůraznil, že v Turecku se dál zhoršuje ekonomická situace, roste nezaměstnanost a asi 3,5 milionu Syřanů, kteří dnes pobývají na území Turecka, začínají být Turkům trnem v oku a vláda země půlměsíce zvažuje, jak Syřany deportovat ze země. Svou roli v tom podle policejního prezidenta hraje i to, že se v Turecku blíží volby.

„Do Rakouska za 8 týdnů přišlo 23 tisíc nelegálních migrantů. ... Já v této souvislosti chci sdělit, že od 1. 1. 2022 požádalo o ochranu 28 občanů Sýrie a žádný z nich nepožádal o vízum za účelem strpění,“ upozornil Vondrášek.

Policejní prezident také oznámil, že policisté dnes uplatňují tvrdý postup proti samotným převaděčům, kterým v případném soudním řízení může hrozit až 5 let vězení. Jak Rakušan, tak Vondrášek zdůraznili, že se státními zástupci debatují také o zpřísnění legislativy v této oblasti.

Vondrášek varoval, že v příštích týdnech a měsících se situace velmi pravděpodobně nezlepší.

Upozornil také, že zachycené Syřany nelze z důvodů bezpečnostní situace do Sýrie vracet. Takovíto cizinci často dostávají výjezdní příkaz s povinností opustit Česko do 30 dní, s poučením, že mohou v Česku zažádat o vízum za účelem strpění. Drtivá většina nelegálních migrantů Česko opustí do 30 dní. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: mp

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

21:38 „Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

Zrezivělý památník; víc, než se na pohled zdá. Jména škodováckých obětí druhé světové války po necel…