Proč dostal pražský imám deset let natvrdo? Přispěly k tomu nahrávky i fotky s kalašnikovem

02.05.2020 9:25

Bývalého pražského imáma Samera Shehadeha potrestal v únoru Městský soud v Praze deseti lety vězení za účast na teroristické skupině a financování terorismu. Samerovu bratru Omarovi uložil jedenáctiletý trest a jeho žena Fatima Hudková má jít do vězení na šest let. K rozhodnutí soudu byly klíčové nahrávky, o nichž informuje iROZHLAS.cz, který získal rozsudek na základě zákona o svobodném přístupu k informacím.

Proč dostal pražský imám deset let natvrdo? Přispěly k tomu nahrávky i fotky s kalašnikovem
Foto: Hans Štembera
Popisek: Soud se zabýval případem bývalého pražského imáma Samera Shehadeha, jeho bratra a švagrové. Trojice čelí obvinění z účasti na teroristické skupině, z podpory a propagace terorismu a z financování terorismu

Případ bývalého pražského imáma Samera Shehadeha, jeho bratra Omara a Fatimy Hudkové je v českém prostředí velmi neobvyklý tím, že Samer pomohl svým příbuzným dostat se do Sýrie, aby tam mohli bojovat ve jménu islámu.

Obhajoba tvrdila, že Fatima se v Sýrii pouze starala o manžela. „Že tam pouze vařila a prala Omarovi ponožky, soud odmítá,“ uvedla během líčení soudkyně. Fatima totiž odtamtud své matce poslala například fotografii v nikábu a s kalašnikovem v ruce.

Ve zprávách své matce Fatima několikrát zdůraznila, že ví, co dělá, a že ji k tomu nikdo nenutil. „Já tady nejsem kvůli němu (Omarovi), já jsem tady kvůli tomu, že chci bojovat proti nevěřícím,“ sdělila v hlasové zprávě z října 2017. „Naším vzorem je Usáma bin Ládin,“ dodala také.

„Nejenže jsme se naučili se zbraněmi, ale i taktiku, jak zaútočit a jak zareagovat zpětně na různé předměty, třeba pasti, bunkry, útoky (přepadení) měst, útoky v lesích. Jak držet zbraně a vše… Naučili jsme se používat více zbraní, nejen kalašnikov… Také granátomet, naučili jsme se s bombami… Ale díky Bohu, dá se říci, že já jsem byl z nich nejlepší ve sportu a taktice, a vždycky jsem byl princem skupiny,“ psal Omar během pobytu v Sýrii bratrovi Samerovi, jenž mu pomohl dostat se do válkou zmítané země.

Během pobytu v Sýrii Omar uvažoval o tom, že by se z něj stal sebevražedný útočník. „Další věc, o které chci mluvit, je ta, že tvůj bratr se chce stát ingimásím (útočící sebevrah, pozn. red.). To ale není hračka a já bych nechtěl, aby to tak bylo,“ potvrzuje Samerovi známý z teroristické skupiny. Jestli se to nakonec stalo, není jasné.

Omar byl v organizaci an-Nusra, kde podle důkazů většinu času cvičil bojovníky a společně se skupinou bojoval nejméně do října roku 2017. Poté už o něm ani o jeho manželce nemají české úřady žádnou zprávu.

Samer Shehadeh v minulosti uvedl, že s oběma byl v kontaktu naposledy v polovině roku 2018. Proto také byl jediným z nich, kdo si únorový nepravomocný rozsudek vyslechl. Byl odsouzen k deseti rokům vězení za to, že pomohl uprchnout dvěma lidem do Sýrie a ti se tam začlenili do teroristické skupiny an-Nusra. A také za to, že organizaci financoval.

Omarovi Shehadehovi soud vyměřil jedenáct let za mřížemi za to, že se reálně připojil ke skupině an-Nusra, Fatima pak dostala za svoje skutky šest roků odnětí svobody. Právní zástupci trojice se proti rozsudku Městského soudu v Praze odvolali, případ tak bude na konci května řešit Vrchní soud v Praze.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…