Proč ji napoprvé nezvolili? Omyl, věří Richterová. Bartoš by si prý měl nechat poslanecký mandát i jako ministr

14.11.2021 16:58

V druhé hodině Partie usedli dva politici, kteří by měli být součástí stejné vládní koalice. Pokud tedy do pondělního večera pirátské fórum nerozhodne jinak a koalici neshodí. Olga Richterová sama ve stranickém hlasování byla pro vládu a věří, že se najde 60 procent dalších takových.

Proč ji napoprvé nezvolili? Omyl, věří Richterová. Bartoš by si prý měl nechat poslanecký mandát i jako ministr
Foto: Repro FB
Popisek: Pirátská poslankyně Richterová jezdí do práce na kole

Anketa

Zvládne Fialova vláda covid lépe než Babišova?

3%
94%
hlasovalo: 36258 lidí
Richterová nechce výsledek předjímat, ale má jasno v tom, jaký výsledek je podle ní správný. „Cílem našeho spojení bylo, aby nedošlo k úplnému únosu státu, ČR nemá být firma v holdingu. A to se nám povedlo,“ zdůraznila smysl spojení pětice sněmovních stran.

Ona sama hlasovala pro účast ve vládě, ovšem uznává, že situace je napínavá a pro vedení Pirátů, které na koalici vsadilo svou politickou budoucnost, není snadná.

„Doufám, že to hlasování dopadne dobře,“ přidal se i Martin Baxa, místopředseda ODS, který seděl proti ní. Na úspěchu pirátského referenda je zainteresován i tím, že se o něm hovoří jako o novém ministru kultury.

Ten ocenil, že během měsíce se pět stran dokázalo shodnout na koaliční smlouvě i struktuře vlády, což je prý i historicky mimořádné.

Olga Richterová měla původně být ve Fialově vládě ministryní práce a sociálních věcí. Nakonec ji ale strana nominovala do vedení Sněmovny. Stala se její místopředsedkyní, byť až ve druhém kole, což mnozí vnímali jako signál zbytku koalice vůči Pirátům, kteří jako jediní mají se schválením koaliční smlouvy ve straně komplikace. Všechny ostatní strany dohodu schválily několik hodin po pondělním slavnostním podepsání.

Richterová ale stále věří tomu, že její nezvolení v prvním kole byl důsledek chyby. Poukazovala na osm neplatných lístků, které podle ní vznikly tak, že poslanci si nepřečetli, že musejí nejen zakroužkovat kandidáty, které chtějí volit, ale také škrtnout ty, které volit nechtějí.

Piráti dlouhodobě prosazují „klouzavý mandát“, kdy by místo jmenovaného ministra do Poslanecké sněmovny nastupoval náhradník. Tuto možnost však nyní nemůže využít předseda Pirátů Ivan Bartoš, protože by jej nahradila kandidátka koaličního partnera, hnutí STAN, a Piráti by tak přišli o čtvrtinu poslaneckého klubu.

Proto by si Ivan Bartoš, pokud půjde do vlády, ponechal obě funkce. „Předseda strany se nemůže mandátu vzdát, nemůže jít pryč z vrcholové politiky. Stojím za tím, že Ivan Bartoš má být ve vládě a že máme prosadit klouzavý mandát,“ vysvětlovala v Partii Olga Richterová.

Místopředseda strany Jakub Michálek naopak do vlády nepůjde, i když se psalo, že funkce ministra bez portfeje zaměřeného na legislativu byla konstruována kvůli němu. Aby zabránil kumulaci funkcí, zůstane poslancem a předsedou čtyřčlenného poslaneckého klubu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

12:53 Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

Na Slovensku je rušno kolem veřejnoprávních médií. „Největší likvidátoři svobody slova se dnes pasuj…