Proč jste volal řediteli školy! Bývalý politruk pod palbou zastupitelů kraje

13.12.2012 18:20

V napjaté atmosféře, co se bude dít dál, se ve čtvrtek konalo jednání zastupitelstva Karlovarského kraje. Bylo ovlivněno dosavadními protesty pedagogů a studentů některých škol v Karlovarském kraji, kteří se nechtějí smířit s faktem, že funkci radního pro oblast školství zastává komunista, bývalý politruk.

Proč jste volal řediteli školy! Bývalý politruk pod palbou zastupitelů kraje
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ve volebním štábu KSČM bylo veselo

Očekávaný souboj  levicové koalice ČSSD s KSČM a menšinové opozice se odehrál až na úplném konci v bodě různé. Jiří Kotek (Alternativa), iniciátor petice proti Václavu Sloupovi, kterou již podepsalo přes pět set lidí z celého kraje, podal návrh na jeho odvolání a vyzval také všechny demokratické strany včetně ČSSD, aby se vrátily zpět k jednání o nové koalici.

Stop diskusi on- line

V následující diskusi došlo k několika dramatickým momentům, například, když se zastupitel Miroslav Balatka (Alternativa) snažil vyvrátit obhajobu komunistky Evy Valjentové, že radní kraje pro oblast školství nemá de facto možnost ovlivňovat, co se na školách bude vyučovat. 

V okamžiku, kdy popisoval, jak náměstek Jaroslav Borka (KSČM) údajně telefonicky protestoval proti tomu, že organizace Člověk v tísni pořádá na školách přednášky o bývalém totalitním režimu, byl přímý přenos přerušen. Teprve na základě telefonátů novinářů, kteří podivnou pauzu zaznamenali, bylo jednání zastaveno a vedení schůze bylo vyzváno, aby byl přímý přenos obnoven.

Borka se poté bránil: “Řediteli jsem nevolal, jen jsem zjišťoval, o co na té škole šlo. Myslím, že by studenti měli dostávat informace z obou stran.“ Sloup také opakovaně zdůraznil, že voliči rozhodli o tom, kdo má být v radě. „Z mého pohledu jsou to protesty, které nemají oporu,“ dodal. 

Balatka mu opět oponoval a mimo jiné uvedl jako příklad toho, v čem je KSČM extremistická, že členové strany loni uctili památku Klementa Gottwalda. „Nejde mi o kádrování, ale o symboly,“ zdůraznil a dodal, že vlnu protestů vnímá jako oprávněnou a rozumí jí.“

Sloup - nedostal jsem prostor

Petr Šindelář (ODS) zase vyslovil přesvědčení, že radní Sloup by se měl zodpovídat voličům i novinářům. “Je škoda, že svoje postoje neobhájil.“ K obhajobě postojů a minulosti ho opakovaně vyzval také senátor Jan Horník (STAN). Ten dokonce připustil, že se mu dobře spolupracovalo s některými radními za KSČM, ale vyjádřil obavy, aby v kauze Sloup nevypadli další kostlivci ze skříní, například co se týče spolupráce s StB a kontrarozvědkou. Také se podivil nad názorem Sloupa, že Němci si údajně přejí obnovu hranic. Konstatoval, že kolegové v Sasku se tomu smějí. „Obávám se, že máte dobře našlápnuto.“

Sloup se ale bránil tím, že žádné kostlivce ve skříní nemá. Co se týče problematiky hranic,  vysvětlil,  že vychází z rozhovorů s německými občany, kteří by údajně chtěli obnovit ostrahu hranic kvůli   nárůstu kriminality v regionu. Na svoji obhajobu ještě řekl: “Nedostal jsem žádný prostor k tomu, abych ukázal, jestli jsem schopen něco řídit, či ne.“

Návrh na odvolání kontroverzního radního nakonec nebyl podle očekávání přijat. Ve funkci se udržel díky zásadní podpoře koaličních partnerů z ČSSD.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Hana Čechová

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…