Proč musí ČR nastrkovat své vojáky do mise v Pobaltí? Někdo si myslí... Generálmajor se tvrdě pustil do Stropnického

31.07.2017 22:45

Generálmajor v záloze Hynek Blaško se neudržel a okomentoval dění v ozbrojených silách České republiky. Nespokojeně kroutí hlavou nad tím, jak se u nás nakupuje nová armádní technika. Stejně tak nechápe, proč posíláme vojáky na misi do Pobaltí. To snad někdo věří, že si tím koupí lístek na loď do Ameriky, až se to podělá, ptá se generálmajor v záloze.

Proč musí ČR nastrkovat své vojáky do mise v Pobaltí? Někdo si myslí... Generálmajor se tvrdě pustil do Stropnického
Foto: Hans Štembera
Popisek: Generálmajor v záloze Hynek Blaško

„Bylo by docela zajímavé vyslechnout argumenty ministra na podporu vyslání vojáků do tzv. „mise“. Zajímavé by bylo poslechnout si, jaký je podíl „starých členských zemí“ na odstrašení v místě. Proč ČR musí nastrkovat své vojáky do celkem nesmyslné mise v Pobaltí? To si jako někdo myslí, že až se to tady, vzhledem k současné situaci, podělá, že za to budou mít lístek na loď do Ameriky? Nikdo se ministerstva neptá na žádné detaily, nikoho to nezajímá, hlavně ať NATO neotravuje," hodnotí situaci Blaško, jenž je zastupitelem v kraji Vysočina za Stranu práv občanů Jana Veleby.

Podobně nesmyslně prý čeští politici uvažují o nákupech armádní techniky. Zdá se jim zřejmě podstatné jen to, že utratíme nějaké peníze, přiblížíme se ke dvěma procentům HDP, jak jsme se k tomu zavázali při vstupu do NATO, ale ty samé politiky už netrápí, zda nám zakoupená technika bude k něčemu dobrá a co nás bude stát udržování nové techniky v chodu. To všechno jsou otázky, které bychom si prý měli klást.

Napsal kvůli tomu dopis ministrovi obrany Martinu Stropnickému, kterému vyčetl, že nedělá nic s rozvráceným systémem velení v armádě a nechává o ozbrojených silách této země rozhodovat manažery, místo toho aby jim vysvětlil, že je v prvé řadě třeba vyhovět potřebám vojáků a velení přenechat lidem, kteří tomu opravdu rozumí.

„Neděláte nic s rozvráceným systémem velení a řízení armády, dovolujete, aby MO zaměstnávalo lidi pro činnosti, které mu nepřísluší. Máte 9 náměstků, různé agentury, kteří(é) nejsou schopni nic vyřešit a řídit. Dovolujete, aby se konzervoval stav u jednotek, které nejsou personálně naplněny, a ty, co tomu aspoň trošku rozumí, neohromí výkřiky o rekrutacích, protože ví, že to je jen pouhá prostá reprodukce. Dovolujete, aby se mnozí stavěli do role velitelů a nikdo jim nevysvětlí, že vojáci tu nejsou pro ně, ale oni pro vojáky. Kolik ministerských úředníků jste za svoje působení propustil? Nikoho a nerespektujete, že od roku 2008 se počty MO ČR měly snižovat o 3 % ročně. Podíval jste se, co ta rozbujelá administrativa produkuje pro vojska a jaký to má na ně dopad? Jediný dopad to má ten, že počty správního orgánu se kultivují na úkor naplněnosti jednotek,“ napsal Blaško Stropnickému. 

Velení armádě by zkrátka podle Blaška měli politici nechat odborníkům a sami by se měli starat o věci, o které se starat mají. Jako třeba o řešení migrační krize. Vedle toho by si prý měli posvítit na neziskové organizace a přestat hromadit funkce. Blaško má za to, že na poslance by se mělo vztahovat pravidlo zvolení do Sněmovny maximálně dvakrát po sobě a dost, aby se nestávalo, že někdo sedí ve sněmovně dvacet let.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…