Proč nastal převrat v Úsvitu? V pozadí je Babišův muž a údajné úkoly od nejvyšších

20.01.2015 11:16

ParlamentníListy.cz získaly poměrně zajímavé informace o tom, co se dělo před nočním jednáním poslaneckého klubu Úsvitu. A to paradoxně od dvou dobře informovaných poslanců TOP 09. Podle nich se po celé sněmovně už delší čas hovořilo o tom, že Úsvit je v područí hnutí ANO.

Proč nastal převrat v Úsvitu? V pozadí je Babišův muž a údajné úkoly od nejvyšších
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jaroslav Faltýnek

Podle zjištění naší redakce jde o rozšířenou informaci mezi poslanci, avšak ne zcela pravdivou. „Ono se nejprve říkalo, že Okamura dělá vše proto, aby vyšel vstříc Babišovi, ale je to jinak. Prý s lidmi kolem Babiše, konkrétně s poslancem Faltýnkem, úzce a dlouhodobě jednal především Radim Fiala," uvedl ParlamentnímListům.cz poslanec TOP 09. Jiný zdroj, nyní přímo z hnutí Úsvit, tyto informace potvrdil. „Ano, někteří hlasitě mluvili o tom, že Radim Fiala může jít na ruku Faltýnkovi, aniž bychom my chtěli," konstatoval. Samotné hnutí ANO se nařčení brání, o žádné oficiální spolupráci s Radimem Fialou, někdejším předsedou poslaneckého klubu Úsvitu, prý neví.

Jak ale redakce ParlamentníchListů.cz zjistila, Fiala má přes své obchodní aktivity ke společnosti Agrofert, a to přímo na Moravě, poměrně blízko už řadu let. Mezi Fialou a Faltýnkem je prý dlouhodobé přátelství, o kterém někteří hovoří jako o vztahu zaměstnance a nadřízeného.

Poslanci nejmenšího sněmovního klubu měli podle České televize svému předsedovi vyčítat zejména to, že často postupoval na vlastní pěst bez vědomí kohokoliv. „Pan Fiala jednal za zády poslanců, uzavíral dohody, o kterých nikdo z nás nevěděl,“ mělo zaznít z řad poslanců. Ideální prý nebylo ani Fialovo poslanecké působení v rozpočtovém výboru, kde Úsvit zastupoval.

Za nástupce odvolaného Radima Fialy byl zvolen poslanec Marek Černoch, který byl ve frakci doposud místopředsedou. Novou místopředsedkyní klubu byla zvolena Jana Hnyková, ve vedení zůstává i Petr Adam. Jako důvod výměny mělo v bouřlivé debatě zaznít i to, že Černoch se dovede lépe vymezit proti předsedovi hnutí Tomiu Okamurovi.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ava

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…