Proč právě tady tak uspěl Okamura... Novinářka, která do ČR přišla jako uprchlice, se dala do pátrání. A toto vše zjistila

30.12.2017 13:58

Redaktorka Fatima Rahimi, která před lety i s rodinou uprchla do ČR z Afghánistánu, se na serveru DeníkReferendum.cz zamyslela nad tím, co vězí za tím, že v okrese Jeseník uspěl ve volbách Tomio Okamura a jeho hnutí Svoboda a přímá demokracie. Skončil za hnutím ANO jako druhý.

Proč právě tady tak uspěl Okamura... Novinářka, která do ČR přišla jako uprchlice, se dala do pátrání. A toto vše zjistila
Foto: ReproFoto: Facebook
Popisek: Předseda SPD Tomio Okamura.

SPD Tomia Okamury získala v okrese Jeseník nejlepší výsledek ze všech okresů České republiky. Fatima Rahimi se tak vydala vlakem z Prahy do Jeseníku, kdy se hned na nádraží potkává s místním hudebníkem a produkčním Apostolosem Joanidisem. Ten jí vysvětlil, že za úspěchem hnutí jsou dva hlavní důvody – mimo jiné to, že v celém jesenickém okrese nežije jediný muslim a zdejší obyvatelé nemají s muslimy žádnou zkušenost. Podle Joanidise tak mají nulovou znalost reality.  

Zdejší obyvatelé – podobně jako mnozí jiní napříč republikou – nemají s muslimy žádný kontakt. Informace o nich získávají z médií a sociálních sítí. „Mají nulovou znalost reality. Před rokem tu nebyl ani obyčejný kebab,“ vypráví Joanidis. 

  • Původní text ZDE

Jako druhý důležitý faktor vnímá místní média, mezi nimi hlavně Jesenický týdeník, jenž často zveřejňuje spekulativní články a aplikuje princip kolektivní viny. Šéfredaktor týdeníku Miroslav Chovanec vnímá za úspěchem SPD v okrese strach. „Lidé mají obavy z neznámého, volili Okamuru a Babiše, protože mluví jejich jazykem, volební programy nečtou, volí podle toho, co slyší z médií,“ podotkl Chovanec v telefonickém rozhovoru. 

Dodává také, že souhlasí s Okamurou v otázce řízenosti invaze islámu. „Islám se nedá oddělit od islamismu,“ tvrdí. 

Rahimi se pak také zaměřuje na to, že Jesenicko trápí odliv lidí, obyvatelstvo zde stárne. „Velká část lidí, kteří volili SPD, se chtěli pouze vůči něčemu vymezit: vůči diktátu z Bruselu, vůči elitám, vůči tradičním stranám. SPD nemělo pozitivní slogany,“ poznamenal Joanidis. 

Tomio Okamura

  • SPD
  • Předseda hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD)
  • poslanec

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Ing. Libor Turek, Ph.D. byl položen dotaz

Srovnání

Dobrý den, pane poslanče, nejsem si jistý, zda se od vás dočkám upřímné odpovědi, ale prosím o ni. Fiala tvrdí, jak jsme super, že hrajeme první ligu, a že se srovnáváme s těmi nejlepšími. Má podle vás pravdu nebo, což si myslím já, z nás dělá premiér blázny? V čem přesně se můžeme srovnávat s těmi ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Porucha u KB: Klient učinil bance nabídku, jakou ještě nezažila

11:12 Porucha u KB: Klient učinil bance nabídku, jakou ještě nezažila

Kdo se chtěl v pondělí dostat k penězům na svém účtu u Komerční banky, ten ji s největší pravděpodob…