Proč se radujete? Čechokanaďan Jírovec odhaluje, proč Trump ve skutečnosti pozval Babiše do Bílého domu

24.02.2019 16:37

Biolog Jiří Jírovec se vysmál těm politikům, kteří se radují z cesty českého premiéra Andreje Babiše do Washingtonu za 45. prezidentem USA Donaldem Trumpem. Tito politici by podle Jírovce neměli zapomínat, že car si k sobě volá své gubernátory, jen když od nich něco potřebuje.

Proč se radujete? Čechokanaďan Jírovec odhaluje, proč Trump ve skutečnosti pozval Babiše do Bílého domu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jiří Jírovec

Český premiér Andrej Babiš (ANO) byl pozván do Washingtonu a čeští politici se z toho podle biologa Jiřího Jírovce mohou zbláznit radostí. Čechokanaďan však nechápe, z čeho se především pravicoví politici radují. Možná proto, že mohou Babišovo pozvání do Washingtonu používat jako klacek na prezidenta Miloše Zemana.

„Přišlo pozvání do Bílého domu. V ČT se objevil Fiala (ODS) s patolízalským prohlášením, že Ameriku potřebujeme, že garantuje naši bezpečnost a že to snad tomu Babišovi i přeje. Tolik štěstí se na nás usmálo – hlavně že ne na Zemana! Naši gubernátoři ve svatém nadšení zapomínají, že se věci mají jinak. Car je přece svolává jen tehdy, když se mu to hodí. Třeba když je potřebuje, aby se zadlužili nákupem carských pušek. Přestože nežijeme tam, kde je car daleko a bůh vysoko, nejsme si vědomi své ceny a lomíme se v pase, kdykoli to na nás chtějí,“ nešetřil kritickými slovy biolog.

Již několik let usiluje o pozvání do Bílého domu český prezident Zeman, ale usiluje neúspěšně. Jírovec konstatoval, že kvůli tomuto pozvání se ani Zeman neváhal zlomit v pase, když zdůrazňoval, že musíme zůstat v Afghánistánu, protože u Kábulu se bojuje i za Prahu. K pozvání do Bílého domu to však nestačilo. Jírovec to přičítá tomu, že Zeman nemá v rukou reálnou moc, takže pro Trumpa nemá moc smysl se s ním setkávat.

„V Česku se hodně mluví o naší suverenitě. Jenže to je vyprázdněný pojem. Občas se v našich politicích cosi postaví, ale jen na chvíli. Když byl zabit saúdsko-arabský novinář, volalo se po sankcích proti zrůdnému režimu. Řev malé myši ale rychle skončil prohlášením, že vyčkáme na reakci z Washingtonu, který situaci pečlivě zvažuje (čti: jestli jeden podělaný novinář stojí za ohrožení prodeje zbraní). Pokud jde o Afghánistán, Američané odejdou, jakmile se podaří zakamuflovat porážku,“ pokračoval Jírovec.

Češi by podle biologa měli mít na paměti, že Trump je obchodník, který hledá odbyt pro americké zboží, americké zbraně nevyjímaje. Proto nám nabízí ke koupi americké vrtulníky i jiné produkty. A my prý ledacos s radostí koupíme.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Tomu věří neúspěšní. Plukovník rozebral dezinfo. A na koho cílí

21:50 Tomu věří neúspěšní. Plukovník rozebral dezinfo. A na koho cílí

Plukovník Ivo Zelinka byl hostem podcastu Čestmíra Strakatého. A řeč byla o ruské válečné propagandě…