Proč špiníte Rychetského? Kauza sportovních dotací: Zastání pro šéfa ÚS

14.06.2022 11:57 | Ze sítí

A co lobbování Mariana Jurečky? A co lobbování předsedy Ústavního soudu Pavla Rychetského? Po podcastové sérii Janka Kroupy padl na internetu dotaz určený pro moderátorku ČT Noru Fridrichovou. Ozval se i Ivan Pilip, bývalý ministr školství, tělovýchovy a sportu ve vládě Václava Klause.

Proč špiníte Rychetského? Kauza sportovních dotací: Zastání pro šéfa ÚS
Foto: Zuzana Koulová
Popisek: Soudce zpravodaj Pavel Rychetský

Investigativní reportér Janek Kroupa v sérii Služebná mocných vedl šest hodin rozhovorů s někdejší náměstkyní ministryně školství Kateřiny Valachové (ČSSD) Simonou Kratochvílovou. Ta byla odsouzena za manipulace se sportovními dotacemi. Byla odsouzena spolu s fotbalovým bossem Miroslavem Peltou.

Kratochvílová Kroupovi sdělila, že k ní od někdejší ministryně přicházely různé pokyny, že by bylo dobré přiklepnout tu či onu dotaci. Jednou proto, že na ní má údajně zájem předseda lidovců Marian Jurečka, podruhé proto, že má na dotaci údajně zájem předseda Ústavního soudu ČR Pavel Rychetský. Takto se to dostalo ke Kratochvílové a podle toho jednala.

Jedna taková dotace se prý měla týkat obce Kokory, odkud Marian Jurečka pochází. Tady měl lobovat za dotaci pro zdejší obec Sokolskou. Jurečka se k obci Kokory hlásí, ale odmítl, že by jako ministr zemědělství ve vládě Bohuslava Sobotky tlačil na udělení nějaké dotace.

Druhá se měla týkat tenisového klubu Lužánky v Brně, kam občas zavítá na tenis i sám Rychetský, čas od času si tam zahraje.

A také Rychetský v rozhovoru s Jankem Kroupou odmítl, že by za tenisový klub v Lužánkách nějak nepřiměřeně lobboval. Jediné, o co se prý zajímal, bylo, zda celý dotační proces probíhá korektně.  Obhajoval se také tím, že tam pořádají charitativní akci pro postižené děti, nad níž má záštitu.

Na internetu přesto padl dotaz, zda se těmto podezřením bude věnovat také moderátorka pořadu 168 hodin České televize Nora Fridrichová.

„Viděli jste včera večer v pořadu 168 hodin u Nory Fridrichové tu šokující reportáž o dotačních čachrech předsedy Ústavního soudu Pavla Rychetského a vicepremiéra Mariana Jurečky? Neviděli? Já také ne... Jsem zděšena!“ zaznělo na Twitteru.

Jsem zděšena

Server Seznam Zprávy také napsal, že se Pavel Rychetský vyjádřil na téma dotací i policii, ale podle Janka Kroupy měl zamlčet příbuzenskou vazbu na majitele tenisového klubu v Lužánkách.  

„Celá pravda je taková, že majitelem klubu, jenž měl od státu dostal veřejnou dotaci, je Rychetského příbuzný, nepříliš vzdálený synovec. Jeho matka byla Rychetského sestřenicí,“ napsal Janek Kroupa.

Někdejší ministr ve vládě Václava Klause Ivan Pilip však na podcastovou sérii Janka Kroupy nabídl trochu jiný pohled a položil dotaz šéfredaktorovi serveru Seznam Zprávy Jiřímu Kubíkovi.

„Dobrý den, pane Jiří Kubíku, jaký je prosím veřejný zájem na únicích z policejních spisů? Považuji to za nešťastné selhání Policie ČR a média, která tyto věci publikují - navíc v banální záležitosti jako ‚kauza dr. Rychetského‘ - tomuto selhávání asistují a dále podporují,“ napsal Pilip.

Rychetský a Pilip

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…