Proč žádný estébák nešel sedět? Správná otázka. Přečtěte si, jak vypadá pojízdná show Fialy s Dejdarem

19.10.2017 16:32

Web Info.cz napsal, že sál brněnského klubu Šelepka byl zaplněný do posledního místa. Na osvíceném pódiu proti sobě usedli předseda ODS Petr Fiala a herec Martin Dejdar. Postupně procházeli celou abecedu, což jim zabralo zhruba hodinu a půl. U každého písmene se totiž zastavili. Dejdar vždy uvedl heslo začínající na dané písmeno. Většinou na to šel s vtipem. Poté už pokračoval Fiala. I když sám také v průběhu večera prohodil několik vtipů, držel se především role „profesora“ a předsedy politické partaje. Do voleb tou dobou ještě zbýval zhruba týden a šéf ODS si užíval návratu do svého domovského Brna.

Proč žádný estébák nešel sedět? Správná otázka. Přečtěte si, jak vypadá pojízdná show Fialy s Dejdarem
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda ODS Petr Fiala

Humorné chvíle se střídaly s těmi vážnějšími, když došlo na témata, která jsou pro Fialu klíčová. Třeba komunismus. „Jak je možné, že skoro třicet let po sametové revoluci se nikomu z komunistů stále nic nestalo? Nikdo nešel sedět – žádný estébák ani udavač. Dnes si užívají poklidného života a vysokých důchodů,“ přecházel bavič Dejdar do vážné polohy s naštvaným podtónem. „To jsou dobré otázky,“ odvětil mu v napjatém tichu Fiala. Chyba se podle něj stala už na počátku 90. let, kdy on sám zastával názor, že komunistická strana měla být zakázána. Od historie ale přešel předseda ODS k současnosti. „Dnes – 28 let po listopadu 1989 – hrozí, že bude KSČM součástí vlády nebo ji bude podporovat. To přece nemůžeme dopustit,“ burcoval posluchače a dodal, že tím je přirozená volba ODS.
 
Veřejnosti se obecně během večera příliš prostoru nedostane. Pro příchozí jsou vyčleněná pouze některá písmenka. Třeba M. Podle očekávání od stolků zaznívala slova jako migrace nebo multikulti. Dejdar se chytl toho druhého. „Multikulturalismus patří k novodobým ideologiím, které jsou prostě nesprávné. Dnes se všude opouští, protože nefunguje,“ tvrdí Fiala a publikum souhlasně zašumělo. V sále byla většina voličů ODS. A partaj se konstantně vyslovuje proti uprchlickým kvótám nebo právě „multikulti“.
 
Průzkumy z posledních měsíců partaji předvídaly horší výsledky, než na jaké byla před lety zvyklá. Od té doby se pravicová strana musí vyrovnávat s nástupem Andreje Babiše, který jí odlákal část voličů, a i po letech žehlí vlastní skandály spojené s neslavným koncem premiéra Petra Nečase. Dejdar se opatrně zeptal i na poslední roky, během nichž se strana zvedala z pomyslného dna. „Co vy s tou ódeeskou uděláte?“ tázal se herec. „Je to jediná strana, do které jsem v životě vstoupil. Strana, která vedla zemi k demokracii a prosperitě,“ odpověděl Fiala s tím, že o založení nové pravicové
strany nikdy nepřemýšlel, ani když ho k tomu okolí nabádalo.
 
 
Po osmé večer se lidé začali rozcházet. Někteří ještě zamířili k pódiu pro podpis nebo fotku s Fialou i Dejdarem. „Vidíte, že si lidé dělají selfie i se mnou. Chodí si pro podpis do mé knížky,“ bránil se politik otázce, zda lidé nechodí na talkshow spíše kvůli známému baviči. Kdo konkrétně přišel s formátem talkshow, si už prý Fiala nevzpomíná. „Hledali jsme různé formáty. Nepamatuji si přesně, koho to napadlo. Oslovili jsme Martina Dejdara, sešli se s ním a pak už to šlo rychle,“ pochvaloval si Fiala.
 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dah

Jak chcete přimět ANO znovu jednat o důchodech?

Váš záměr byl dobrý, ale evidentně se nepovedl. Myslíte, že jste se tedy jako moderátor osvědčil? A nemáte pocit, že je tu mezi vládou a opozicí až příliš hluboká propast, která se bohužel pro nás čím dál víc prohlubuje a vlastně je to vidět i ve společnosti, která je rozdělená.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Smazal jsem to, omluva nebude, běžte do p*dele.“ Novotný kauzu s rakovinou rozmázl

22:30 „Smazal jsem to, omluva nebude, běžte do p*dele.“ Novotný kauzu s rakovinou rozmázl

Doslova bouři vyvolal řeporyjský starosta Pavel Novotný poté, co prohlásil, že nemocná dcera Felixe …