Prodej OKD na vládě protlačili silou Sobotka s Urbanem. Někteří ministři se dokonce báli vězení

25.11.2017 7:31

V roce 2004 určovali prodejní cenu státního podílu v těžební společnosti OKD někdejší ministři financí a průmyslu Bohuslav Sobotka a Milan Urban z ČSSD. Vše se domlouvalo na jednáních se zástupci majoritního vlastníka společnosti, firmy Karbon Invest. V pátek o tom informoval bývalý zaměstnanec Fondu národního majetku Petr Lis, vypovídal jako svědek u Obvodního soudu pro Prahu 2.

Prodej OKD na vládě protlačili silou Sobotka s Urbanem. Někteří ministři se dokonce báli vězení
Foto: Daniela Černá
Popisek: „Hej..vy tam..!!! my chceme kopat.., NE vaše "tunely" razit!!! stálo na jednom z dalších transparentů

Rozporuplnou trestní kauzu spojenou s privatizací OKD teď řeší senát. Podle informaci serveru Novinky.cz obžaloba říká, že stát kvůli prodeji celkem 46 procent akcií přišel v podniku o 5,7 miliardy korun.

Karbon Investu prodala vláda premiéra Grosse státní podíl za 4,1 miliardy korun. Podle současných zástupců ministerstva financí a žalobce měla být cena minimálně 9,8 miliardy korun.

Jako obžalovaný se na lavici objevil pouze Rudolf Doucha, jenž měl na svědomí vypracování posudku týkajícího se ceny státního podílu v důlním podniku. Kromě něho hrozí trest za privitazaci i dalším dvěma tehdejším místopředsedům Fondu národního majetku Pavlu Kutovi a Janu Škurkovi, ti totiž měli na starosti prodej akcií OKD.

Obžalování však vinu odmítají a tvrdí, že fond prý plnil pouze funkci administrátora procesu privatizace. Odpovědnost za cenu prodávaného státního podílu prý měla na svědomí ministerstva financí a průmyslu.

Jejich slova potvrdil svědek Lis, rázně odmítl, že Douchův posudek tvořil hlavní pilíř v určování ceny státního podilu. Posudek měl podle jeho slov pouze vyloučit, že během prodeje nedojde k nepovolené státní podpoře vůči firmě Karbon Invest.

Původní zdroj ZDE

„Cena byla tvořena na jednání mezi ministry Sobotkou, Urbanem a zástupci Karbon Investu, nikoli na základě znaleckého posudku,“ sdělil Lis a dodal, že na tomto jednání se vládní představitelé dohodli se společností na navýšení původní částky.

„Právníci nedoporučovali prodej akcií Karbon Investu, ale veřejnou soutěž. Celý obchod mohl totiž být napaden druhým zájemcem, firmou Penta. Hrozilo i to, že by prodej mohl být brán jako nepovolená veřejná podpora,“ vypoveděl v pátek Lis.

V minulých dnech upozornily na záznam z jednání vlády Lidové noviny. Ministři se na něm dohadovali, co udělat, když přišla vyšší nabídka od firmy Penta, než jakou dosud nabízel Karbon Invest. Ozývaly se na něm dokonce i obavy z vězení. Ministři zmińovali i hrozbu, že se stát může dostat do ještě nevýhodnější pozice nebo aby nový majitel nesnižoval počty zaměstnanců. Někteří tak navrhovali odložení rozhodnutí o prodeji akcií a více se věnovat posuzování nabídky od Penty.

Sobotka s Urbanem coby předkladatelé návrhu na prodej podílu si prý stejně stáli za svým, a úspěšně. Nyní jsou oba dva v kauze v pozici svědků. Její pokračování bude v prosinci.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…