Profesor Beran Václaváku: Já si nikdy nemyslel, že budu muset stát proti vládě

11.03.2023 14:40 | Reportáž

Tisíce lidí dorazily na pražské Václavské náměstí na demonstraci Česko proti bídě, kterou svolala strana Právo Respekt Odbornost. Její místopředseda Petr Vacek, bývalý diplomat a dnes advokát, se ujal moderování. A hned první hosté sklidili mimořádný aplaus. Právník Tomáš Nielsen spustil, že „Svoboda slova je nebezpečná věc, každá kritika je nebezpečná, protože otevírá lidem oči". Zdravici poslal i epidemiolog profesor Jiří Beran.

Profesor Beran Václaváku: Já si nikdy nemyslel, že budu muset stát proti vládě
Foto: Facebook Jan Fišera
Popisek: Demonstrace Česko proti bídě na Václavském náměstí

„Začnu citátem ředitele BIS pana Koudelky: Aktivizace páté kolony souvisí velmi úzce s dezinformacemi. Takže první věc je být jasně připraven proti dezinformacím, proti lžím. O to se vláda snaží. Potřebujeme zákony, které nám toto umožní. Vláda se velmi snaží tyto zákony připravit,“ zahájil Tomáš Nielsen a lidé křičeli „Fuj!“

„My víme, že vláda se snaží zavést zákony, které přinesou cenzuru, ale my budeme hájit svobodu slova,“ pokračoval dále Nielsen. „Vláda nedělá nic pro to, aby chránila svobodu slova, ale naopak připravuje nová a nová opatření pro jejich omezení. Požadujeme, aby vláda prosadila povinnost provozovatelů sociálních sítí, aby nezaváděli vlastní pravidla pro omezování svobodu slova,“ řekl Nielsen a vyzval také k tomu, aby zpravodajství médií bylo vyvážené. „Požadujeme, aby vláda prosadila pravidla, jimiž zavede nezávislost rad veřejnoprávních médií,“ dodal také Nielsen. Vyzval také k ukončení šmírování státních zaměstnanců a k tomu, aby bylo zaručeno právo na názor. 

„A ať vláda oznámí orgánům EU, že ustupuje od všech kroků, které směřují k takzvaným dezinformacím. Nezapomínejme na to, že současná pětikoalice se opírá o hlasy asi 28 procent voličů, ale více než čtyři pětiny lidí chtějí řešit válku na Ukrajině diplomatickou cestou. Kde je jejich hlas? Proč jejich hlas neslyšíme v České televizi? Tohle není pluralitní společnost. Chci, aby česká vláda odstoupila a chci mít právo to říkat. Nechci dodávat zbraně na Ukrajinu a chci mít právo to říkat. Nechci, aby školy nahradily roli rodičů a našim dětem vnucovaly jejich názor, a chci mít právo to říkat. Jsme dospělí lidé, jsme voliči, a proto záleží na nás, a ne na nich,“ dodal Nielsen. 

„Svoboda slova je nebezpečná věc, každá kritika je nebezpečná, protože otevírá lidem oči. My budeme stále požadovat, aby naše země směřovala k demokracii. Máme právo to říkat a máme právo to chtít,“ dodal Nielsen.

Zdravici následně poslal český epidemiolog profesor Jiří Beran, který nemohl být přítomen osobně z důvodu zahraniční cesty. „Politický program současné pětikoaliční vlády je jako dort pejska a kočičky. Vyznamenala se pouze v době předsednictví Evropské unii, kdy podporovala zelené šílenství," řekl Beran a varoval před tím, že kvůli zdražení emisních povolenek zdraží teplo. 

„Když máme nějaké přátele, většinou se snažíme vyjít s nimi spolu. A pokud někdo z nich vytváří prostředí, kterému se nedá věřit, snažíme se ho z kolektivu vytlačit. Stejně jako s touto vládou. Nikdy jsem si nemyslel, že budu stát na politických demonstracích a konat proti vládě. Ale to, co koná tato vláda, nelze ignorovat!“ zakončil Beran.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Když se vláda , Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseMivoj , 11.03.2023 15:07:09
postaví proti lidem, mají lidé pravo a povinnost tu vládu vyhodit,,A třeba oknem,,

|  9 |  0

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…