Profesor Drulák, bývalý náměstek na zahraničí: Kdo sleduje jen ČT a Bakalova média, nemá šanci pochopit kořeny války na Ukrajině

17.06.2022 18:50

Na rusko-ukrajinském válečném konfliktu je vidět, jak mocnou se informace stává zbraní. Vyznat se ve světě dezinformací, jakožto nástroji politické propagandy, je čím dál složitější. Podle bývalého elitního diplomata a někdejšího prvního náměstka ministra zahraničních věcí Petra Druláka jsme jako Evropané v podstatě bez šance udělat si o válce skutečný obraz na základě relevantních informací. V této souvislosti zmiňuje především veřejnoprávní média i ta další spadající do mediálního mainstreamu.

Profesor Drulák, bývalý náměstek na zahraničí: Kdo sleduje jen ČT a Bakalova média, nemá šanci pochopit kořeny války na Ukrajině
Foto: Repro Youtube
Popisek: Diplomat a pedagog, prof. Petr Drulák

S ohlédnutím za událostmi minulými se profesor Drulák přiklání k myšlence, že Rusko bylo podníceno k anexi Krymu i k samotnému rozpoutání války na Ukrajině. Mezi silné varovné impulsy pro ruskou stranu řadí pozvánku pro Ukrajinu na summitu NATO v Bukurešti v roce 2008, zneužití mandátu Rady bezpečnosti pro vytvoření bezletové zóny nad Libyí k přímé likvidaci Kaddáfího režimu či podporu protestů a převratu na Ukrajině v roce 2014.

Kořeny války na Ukrajině sahají mnoho let zpět a rozklíčovat příčiny tohoto konfliktu i jeho aktuální průběh je dnes pro běžného člověka v Česku, potažmo v celé Evropě, podle Druláka téměř nemožné. Rozhodně ne, pokud odpovědi lidé hledají v mainstreamových médiích: „Pokud vycházejí z hlavních mainstreamových médií, tak žádnou šanci nemají. To znamená, pokud vycházejí z toho, co jim nabízí Česká televize, Český rozhlas, Bakalova média, a řekněme mediální mainstream v Česku, v Německu, ve Francii, v Anglii, v USA, tak šanci nemají, protože tam jsou informace pod kontrolou,“ říká profesor v podcastu Kupředu do minulosti na Radio Universum, kde si s ním povídala Martina Kociánová.

  • Celý rozhovor si můžete poslechnout ZDE

Věří ale, že kdo ovládá kritické myšlení a hledá i jinde, pravdivé informace nakonec najde: „Na druhou stranu je nemainstreamových médií taky docela dost, takže kdo hledá, najde. Problém je v tom, že jakmile se vydáváte mimo mainstream, tak tam máte informace nejrůznějšího druhu, jsou tam velmi kvalitní analýzy, a pak také výplody šílenců, a v tom se běžný občan nemůže orientovat, a to ne proto, že by na to nebyl dostatečně inteligentní, ale proto, že nemá čas,“ hovoří o značně časové náročnosti.

Způsob, jakým členské země Evropské unie informují o válce na Ukrajině, vidí jako propagandu nazývanou strategickou komunikací. O mnohém podle něj vypovídá zablokování ruské televize RT v celé EU. „To, že se Evropská unie rozhodla toto vysílání zablokovat, považuji za obrovskou chybu i obrovskou ostudu. Vláda tím říká, že občan není dostatečně zralý a inteligentní na to, aby se mohl dozvědět informace, které vláda považuje za škodlivé. Nehorázné a neodpustitelné. Je to jedna z největších chyb, ke které v ukrajinské krizi během posledních měsíců došlo.“

„Vládní elita vyslovila nedůvěru svým občanům. Je to čistá propaganda. Termín propaganda už se nepoužívá. Když se tyto věci studují a mluví se o nich, nebo když o tom učím, tak se říká ‚strategická komunikace‘. Strategická komunikace je vedena za určitým cílem, kterým není informovat, ale získat občana pro vaši koncepci,“ pokračuje Drulák.

Pravdivých informací o dění na Ukrajině se podle něj jen tak nedočkáme: „Tyto věci se velmi těžko prokazují, takže vůbec nejsem optimista, že v otázce Ukrajiny budeme mít záhy, během několika let, nějaké pravdivé informace, protože v tom bude mocenský zájem držet ‚narativ‘, který se tady usadil, protože od tohoto narativu bude odvozovat svou legitimitu další politická garnitura, a nebude mít zájem na tom, aby se to zpochybňovalo,“ myslí si bývalý diplomat.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: nab

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už neočkujte.“ Zoufalství a mlčení po propadu porodnosti. Už nelze přehlížet

19:36 „Už neočkujte.“ Zoufalství a mlčení po propadu porodnosti. Už nelze přehlížet

Dva roky po sobě poklesl v Česku počet narozených dětí přibližně o deset tisíc, což činí úbytek zhru…