Profesor Keller coby kandidát vystoupil se Sobotkou. Mluvil o nerovnosti a EU

24.01.2014 12:04

Předseda sociální demokracie Bohuslav Sobotka představil na pátečním brífinku budoucího lídra strany do eurovoleb, kterým je sociolog Jan Keller. Sobotka Kellera prosazoval a označil jej za výraznou osobnost s levicovými názory. Cílem Kellera je prý sjednocená Evropa a především ochrana národních zájmů.

Profesor Keller coby kandidát vystoupil se Sobotkou. Mluvil o nerovnosti a EU
Foto: Archiv
Popisek: Sociolog Jan Keller

Šéf sociální demokracie Bohuslav Sobotka zdůraznil, že Evropa nejsou „my a oni", ale že Česká republika je součástí Evropské unie. Proto je podle něj zapotřebí vrátit naší zemi váhu a autoritu, kterou v předchozích letech ztratila. Cílem nové vlády by proto mělo být zlepšit pověst České republiky a zajistit, aby se Česká republika vrátila k jednacímu stolu jako respektovaná země, která se chce účastnit veškerých důležitých diskusí a debat.

Zároveň je prý nutné vnímat dotace nikoli jako obrovský problém, ale jako velkou příležitost. A opět je úkolem vlády, aby čerpání dotací z EU zvládla jak z hlediska efektivity, tak z hlediska kontroly.

„My bychom stáli jako sociální demokraté o to, aby se v evropských volbách o Evropě mluvilo, ale aby se mluvilo také o České republice, co to bude znamenat pro naše občany a jejich každodenní život, pokud se Evropa bude měnit, buď směrem k ochraně evropského sociálního modelu, nebo směrem k tomu, že Evropa bude podléhat negativním tlakům, které dneska souvisí s globalizací," uvedl Sobotka.

Kellerův minimální a maximální program

Jan Keller poděkoval za důvěru, kterou mu sociální demokracie dala, svou nominaci bere jako velkou výzvu. Zároveň chce tímto způsobem vyvrátit narážky na svou osobu, že sám dokáže jen kritizovat, ale neumí ukázat cestu, nebo řešení.

Svůj program dělí Keller na minimální a maximální. To, který z nich se podaří prosadit, závisí na tom, kolik sociálních demokratů se do Evropského parlamentu dostane. Cílem minimálního programu je podle něj pozvednout sebevědomí České republiky, což v zásadě může dokázat europoslanec kterékoli politické strany.

Maximální program je prý ale schopna zajistit jen silná sociálnědemokratická práce v Evropském parlamentu. „My nepotřebujeme takovou sjednocenou Evropu, ve které si jednotlivé členské státy budou navzájem odčerpávat pracovní příležitosti, budou si komplikovat život daňovým dumpingem a budou zvyšovat nerovnost mezi jednotlivými kategoriemi svého obyvatelstva," popsal Keller.

Sjednocená Evropa by měla občanům nabídnout něco, co by bez sjednocené Evropy neměli. Evropa má rozhodně hájit zájmy národních států před tlaky globalizace. Pokud před těmito tlaky své členské státy Evropa neuchrání, tyto členské státy nejsou schopny se ochránit samy.

Je nutné posílit postavení České republiky v rámci EU

Místopředseda ČSSD Lubomír Zaorálek přidal, že nejen Česká republika, ale celá střední a východní postkomunistická Evropa má v současné Evropě slabé postavení. „Chceme-li to změnit, musíme na tom začít pracovat," zdůraznil Zaorálek.

„Evropa musí čelit rostoucí nerovnosti a dělat něco s nezaměstnaností mladých lidí a vytvářením pracovních příležitostí, jinak může být sociální politika daleko méně stabilní. Chceme začít s oslovováním našich partnerů a hledáním společného programu. Musíme najít alternativu," doplnil Zaorálek.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: adr

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…