Profesor Keller potírá Drábkův nápad, který prý ublíží dětem

25.07.2012 7:54

Politici typu Petra Nečase a Jaromíra Drábka si prý povšimli, že ke konzervatismu patří také řeči o významu rodiny. Zařadili proto posvátnost rodiny do svého nacvičeného repertoáru. Kam ale vede jejich praxe přibližuje sociolog Jan Keller ve svém komentáři pro deník Právo.

Profesor Keller potírá Drábkův nápad, který prý ublíží dětem
Foto: cppp.cz
Popisek: Děti, ilustrační foto.

"Po vzoru let dávno minulých volají matky do výroby. Na návrh ministra Drábka jde do vlády materiál o zřizování firemních dětských skupin," uvádí příklad z praxe profesor Keller.

Školky jsou totiž přeplněné, soukromé školky předražené. Ministr práce a sociálních věcí tedy navrhuje řešení, kdy by vznikly takzvané podnikové minijesle, kde na děti bude dohlížet personál, který ovšem nemusí mít pedagogické vzdělání. Některá média tento Drábkův výmysl prý nazvala revoluční novinkou. "Novinka je to vskutku revoluční, pokud si revoluci vymezíme jako chaotický kvas bez koncepce a plánu, kde na zraněné se nehledí," píše Keller.

Drábkův nápad je krokem vzad

Je přesvědčen, že Drábkův "firemní odkládací prostor pro děti" popírá pedagogické zásady, podle kterých předškolní zařízení mají fungovat jako příprava na školní docházku. "Drábkovy hlídací skupiny jsou velkým krokem vzad, popírají a ignorují snad vše, k čemu vývojová psychologie a pedagogika za dlouhou dobu dospěly," říká sociolog.

Právě předškolní období je prý pro vývoj dětské psychiky naprosto zásadní. Protože to, co se v něm naučí, ale naopak i nenaučí, doprovází mnohé pak už po celý život. "Dětské koutky, ve kterých vyrůstali politici s tak rozporuplným, ba přímo zmateným uvažováním, musely vypadat hrůzostrašně," je přesvědčen Keller.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: adr

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Moravský espéďák: Rusko už za dva roky nebude existovat. Psali analytici z USA

20:17 Moravský espéďák: Rusko už za dva roky nebude existovat. Psali analytici z USA

Moravský kandidát SPD a Trikolory do Evropského parlamentu Boris Latýn ve svém komentáři zmiňuje ana…