Profesor Krejčí: Putin chtěl v klidu modernizovat Rusko, ale nenechali ho. To, co dokáže on, západní politici neumí

09.12.2014 11:02

Projev před ruskými poslanci, který v minulém týdnu přednesl prezident Vladimír Putin, rozebral profesor politolog Oskar Krejčí. Podle něj je v současnosti největším motorem ruské aktivity snaha odčinit největší neúspěch své diplomacie za posledních dvacet let - fakt, že nedokázala zabránit expanzi NATO na východ.

Profesor Krejčí: Putin chtěl v klidu modernizovat Rusko, ale nenechali ho. To, co dokáže on, západní politici neumí
Foto: Jakub Sobek
Popisek: Oskar Krejčí na besedě v Plzni

Krejčí si povšiml, že ještě před dvěma lety se Putin po svém znovuzvolení ve výročním projevu zaměřoval takřka výlučně na vnitřní politiku, na „sbírání sil“. Nyní se ale prý ukazuje, že se mu času na poklidnou modernizaci země nedostane.

Jako hlavní lék na problémy vypozoroval z Putinova projevu návrat k osvědčeným hodnotám, zejména apel na morální jednotu lidu. „Něco, co by v podmínkách Česka znělo směšně, ale Rusové jsou jiní,“ připomíná. A obává se, že soudržnost teď bude potřeba dlouho, protože Rusko čeká velký globální zápas, jehož je ukrajinská válka pouhou součástí.

Rusko podle něj musí především vydržet a uvědomit si, že skutečným viníkem jeho strastí je nesmyslná politika Západu, zejména Washingtonu. Věří, že se tak stane. „Pro většinu Rusů je Putin člověk, který zachrání jejich zemi a důstojný život před úplným rozpadem,“ připomíná, že Putin přebíral od Borise Jelcina Rusko v hluboké krizi.

„Putin vnesl do Kremlu zcela nový styl práce. Je moderním politikem, který dokáže brilantně využívat postmoderní politické techniky,“ vysvětluje jeho úspěch profesor Krejčí. Putin je podle něj pracovitý a věcný. Kromě toho má skromné vystupování a lidový vzhled. Cestuje po celé zemi včetně nejodlehlejších oblastí. „A dokáže to, co neumí snad žádný politik na Západě – hodiny čelit novinářským otázkám, přednášet zásadní prohlášení bez papíru a bez frází, přičemž jeho věcná argumentace neobsahuje, z hlediska ruských zájmů, politické chyby,“ dodává Krejčí.

Celý rozhovor si můžete přečíst ZDE

Ten zároveň prohlásil, že v případě obsazení Krymu by žádný rozumný státník nepostupoval jinak, než prezident Putin. Zejména proto, že mezinárodní právo prochází krizí a jeho alternativu lze hledat například v právu na sebeurčení. A to bylo na Krymu deklarováno v referendu poměrně jednoznačně.

Rusko podle profesora Krejčího musí odčiňovat největší neúspěch posledních dvaceti let, totiž to, že nedokázalo zabránit expanzi NATO na východ. To je geopolitická zákonitost, do značné míry nezávislá na tom, že v Kremlu právě sedí prezident Putin. Ve spojení s hrubými chybami Západu na Ukrajině tak prý vznikla neobyčejně třaskavá situace. Nejedná se ale o nějakou zlovůli Ruska.

Konfrontace na Ukrajině podle něj bude mít úplně jiného vítěze, než všichni očekávají - Čínu. „Tak jako vítězem války mezi Spartou a Athénami byl Alexandr Makedonský,“ obrátil se Krejčí pro přirovnání do historie.


 

reklama

autor: jav

Ing. Marian Jurečka byl položen dotaz

Demokracie

Přijde vám demokratické někoho vyloučit ze strany a rozhodovat o tom bez toho, aniž by byl dotyčný na jednání pozván a měl možnost se hájit? A opravdu si myslíte, že to jak se vyjadřuje Svoboda je důvod, proč vám klesají preference? Já teda nevím, ale mě jste zklamali tím, jak nás necháváte na holi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Debakl Nerudové. „Nemá na to. Ještě že není prezidentka.“ Po debatě se jedna hvězda rozjela

20:25 Debakl Nerudové. „Nemá na to. Ještě že není prezidentka.“ Po debatě se jedna hvězda rozjela

Vystoupení Danuše Nerudové v superdebatě lídrů kandidátek do eurovoleb jako „historický debakl“ zhod…