Profesor Krejčí je zděšen z části českých politiků a médií: Chtějí válku!

23.02.2015 17:31

Militantní vystupování našich politiků překvapuje profesora a politologa Oskara Krejčí. Je rozčarován z toho, že se vyjadřují v prospěch myšlenky dodávat zbraně, že chtějí, aby minské úmluvy selhaly, že chtějí větší vojenské výdaje. Že chtějí válku. Řekl to v rozhovoru pro Prvnizpravy.cz.

Profesor Krejčí je zděšen z části českých politiků a médií: Chtějí válku!
Foto: Radmila Zemanová-Kopecká
Popisek: Oskar Krejčí

První otázka směřovala právě na to, co po roce od Majdanu profesora na dění na Ukrajině nejvíce překvapuje. Ten pak vyjmenoval dva jevy. „Především se zatím vždy potvrdily nejhorší prognózy. Když jsem před půldruhým rokem popisoval varianty možného vývoje na Ukrajině, byla tam občanská válka uvedena jako nejméně pravděpodobná možnost. Dnes se už jen přeme, zda v ní zatím zahynulo pět tisíc nebo dvacet tisíc lidí,“ řekl Krejčí a dodal, že si v tuto chvíli myslí, že za celou dobu války nebyla větší naděje odbočit na cestu k míru, než je tomu po minských úmluvách v normandském formátu.

Média jako viník

Za druhý jev pak označil právě militantnost některých českých politiků a novinářů. „To, jak s rostoucí šancí na mír radikalizují své atavistické postoje. Je z nich cítit, že jim mír vadí,“ uvedl Krejčí. Podle něj svou vinu nesou i mainstreamová média, a to včetně veřejnoprávní televize. Každopádně Krejčí si nedovede vysvětlit, čím to je, jestli je jejich postoj vynucen vedením média nebo je jen dán tupým opisováním z amerických médií, či prostou nevzdělaností novinářů. Je to podle Krejčího projev naprosté nezodpovědnosti některých politiků a novinářů.

Jak se válčí na Ukrajině

Ukrajinská armáda má podle oficiálních údajů 232 tisíc vojáků, podle jiných 160 tisíc. Gardistické bataliony, které si vytvořily paralelní štáb, čítají 600 až tisíc příslušníků – a jelikož jich je 13, pak se jedná přibližně o deset tisíc bojovníků. A vojákům se prý bojovat nechce. „Kdo by také chtěl umírat kvůli oligarchům v boji proti svým příbuzným, přátelům, kolegům, známým?“ říká Krejčí. Nucená mobilizace podle něj pak přivádí kromě neochotných vojáků i vojáky nezkušené. Odhodlání neprofesionálních gardistů to však nemůže kompenzovat.

Proti gardistům pak stojí dobrovolníci, kteří mají pocit, že chrání život vlastních rodin. Navíc se ukazuje, že mají talentované velitele, kteří dokážou vhodně zvolit směr hlavního úderu a udržovat protivníka v napětí, že zaútočí i jinde – což nepřítele nutí decentralizovat síly a odrazuje jej od přísunu záloh. A následkem je například prohra v Debalcevu. To není pro profesionální vojáky nijak důstojné, zvláště po vzkazu od Putina, že porážka přišla od „bývalých horníků a traktoristů“. Může se zdát pouze na první pohled, že navýšení počtu vojáků a zbraní na bojišti může tuto situaci změnit.

  • Celý rozhovor naleznete ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: bra

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…