Profesor: Ochranu před covidem máte! Není se čeho bát. A toto nechce nikdo slyšet

12.10.2020 9:07

Spoluzakladatel české klinické imunologie Jaroslav Svoboda má za to, že se česká společnost postupně promořuje a vytváří si buněčnou imunitu. Vládní protikoronavirová opatření proto považuje za zbytečná, ba přímo škodlivá. Svoboda je přesvědčen, že koronavirus ohrožuje jen malou část české populace.

Profesor: Ochranu před covidem máte! Není se čeho bát. A toto nechce nikdo slyšet
Foto: Hans Štembera
Popisek: Na Letné bylo zřízeno volební místo pro občany s pozitivními testy na Covid 19

Česko v pátek zaznamenalo smutný rekord. Testy odhalily přes 8 tisíc nově nakažených osob za jediný den. Ministr zdravotnictví za hnutí ANO Roman Prymula varuje, že pokud se trend nezmění, české zdravotnictví by se mohlo dostat do problémů, na hranu svých kapacit.

Anketa

Máte důvěru v Romana Prymulu? (Ptáme se od 12.10.2020)

54%
46%
hlasovalo: 29447 lidí

Podle Svobody ale situace není zdaleka tak špatná, protože to, že je někdo covid pozitivní, podle něj ještě vůbec neznamená, že je nemocný. Tento svůj náhled vyjevil v rozhovoru pro týdeník Echo. Samotná nemoc se podle pana profesora projeví jen u malé části nakažených. „To je potřeba rozlišovat. To politici ani média nedělají, a tím lidi zbytečně straší,“ prohlásil Svoboda.

Vážný průšvih podle profesora představuje covid-19 jen asi pro pět procent nemocných.

Svoboda je bytostně přesvědčen, že je dnes virus podstatně méně nebezpečný než na jaře.

„Nepochybně se už vytvořila kolektivní buněčná imunita, představovaná především T lymfocyty. Na tento vývoj jsme ve společném článku s profesorem Pavlem Kolářem upozorňovali už na jaře. V populaci se zvýšila obranyschopnost proti tomuto viru. Buněčná imunita bohužel nezabrání tomu, že se virem infikují. Zabrání tomu, že se u nich rozvinou závažné příznaky. Z testu jim tedy vyjde, že jsou pozitivní, ale vůbec nejsou nemocní. Nemají žádné příznaky. Neporovnatelně se snížil počet těch skutečně těžce nemocných. Právě buněčná imunita totiž brání těžkým průběhům nemoci,“ poznamenal Svoboda.

Mohou ji mít i lidé, kteří se setkali s banálními viry způsobujícími klasické nachlazení. „Ty tady cirkulují a dokážou také udělat zkříženou reakci. Udělají úplně stejný záznam na tom T lymfocytu (aktivuje imunitní systém, pozn. red.). To funguje podobně jako protilátky,“ upozornil Svoboda.

Nejhorší na nemoci covid-19 prý je, že může imunitní systém člověka obrátit proti němu samému. Podle Svobody ale koronavirus představuje opravdu velké riziko jen pro osoby, které už mají jinou těžkou nemoc.

Ohrožení jsou prý lidé s nadváhou, vysokým krevním tlakem druhého a třetího stupně, lidé po infarktu či po mozkových příhodách.

Většina společnosti si ale při setkání s koronavirem vytvoří paměťové protilátky. V takové situaci člověk setkání s tímto typem koronaviru podle pana profesora vnímá jako běžné nachlazení, při kterém má den či dva teplotu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: mp

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…