Profesor ekonomie: Je to selhání trhu. Klausova chyba

23.12.2014 10:08

Vysokoškolský ekonom Radim Valenčík na svém blogu referuje o diskusním příspěvku svého kolegy, profesora Jaroslava Vostatka, na konferenci Lidský kapitál a investice do vzdělání. Příspěvek se týkal ukázkového selhání českých vlád v jednom nepřehledném, a proto málo sledovaném tématu – doplňkovém penzijním spoření.

Profesor ekonomie: Je to selhání trhu. Klausova chyba
Foto: Hans Štembera
Popisek: Důchodci, ilustrační foto

Profesor Vostatek se zúčastnil diskuse s příspěvkem zabývajícím se doplňkovým českým penzijním spořením. Podle něj je hlavní problém v tom, že není oddělen majetek fondů, které příspěvky spravují, od majetku střadatelů.

Chybu podle Vostatka udělala Klausova vláda, když nepřevzala standardní západní model pojistného práva, který přitom byl aplikován u životního pojištění.

Podle Vostatka se dá mluvit o „selhání trhu“. Připomíná, že Světová banka již v roce 2001 urgovala, aby byla jednoznačně oddělena aktiva akcionářů a klientů zavedením modelu podílových fondů. Ten byl zaveden až důchodovou reformou Nečasovy vlády, když se penzijní fondy transformovaly na „penzijní společnosti“. Klienti přistupují k jejich „účastnickým fondům“.

Celý text ZDE

Základní slabinou jsou však nízké reálné výnosy pro klienty. Důvodem je konstrukce produktu, i vysoké režijní náklady. Profesor Vostatek vše dokládá konkrétními čísly.

Ohlašovaná koncentrace státní podpory na skutečné penzijní pojištění se podle Vostatka nekoná. Ve skutečnosti se prý jedná spíše o spořicí produkt, závislý výrazně na tom, kolik prostředků do systému člověk odvede. To zásadně poškozuje některé skupiny.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…