Profesor rozbil vysílání ČT: Chvála na ruskou vakcínu. Ale je s ní zádrhel

03.02.2021 18:25

Předseda České vakcinologické společnosti profesor Roman Chlíbek v České televizi s uznáním promluvil o ruské vakcíně proti nemoci covid-19 Sputnik. Konstatoval, že tato vakcína je podobná vakcíně od společnosti AstraZeneca. Vakcína od britské společnosti by mohla pomoct v brzdění epidemie. Ukazuje se totiž, že očkování touto vakcínou by mohlo brzdit přenos viru z člověka na člověka.

Profesor rozbil vysílání ČT: Chvála na ruskou vakcínu. Ale je s ní zádrhel
Foto: Screen ČT24
Popisek: Profesor Roman Chlíbek v ČT

Anketa

Měl by být ministr Blatný odvolán?

16%
30%
hlasovalo: 10488 lidí
Profesor Roman Chlíbek konstatoval, že bude ctít verdikt Evropské lékové agentury a bude vycházet z toho, že není zakázáno podávat vakcínu od společnosti AstraZeneca lidem starším 65 let. Vychází totiž z toho, že je lepší očkovat seniory britskou vakcínou než je neočkovat vůbec.

Také pan profesor zaznamenal úvahy, že AstraZeneca může bránit přenosu viru. Tyto úvahy se však nepodařilo neotřesitelně doložit. Vyloučit to však nelze.  

Pár slov věnoval i ruské vakcíně Sputnik.

„Můžeme se domnívat, že vakcína Sputnik bude dostatečně účinná a kvalitní. Tam byly jenom obavy v tom počátku, když se vakcína schválila bez potřebných výsledků z klinické fáze. To je u nás nemyslitelné. Já bych se přece jen sám za sebe klonil k tomu, abychom využívali vakcínu, která tu evropskou registraci má,“ konstatoval profesor Chlíbek.

Na závěr konstatoval, že vakcína Sputnik a společnosti AstraZeneca jsou si podobné.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: mp

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

16:02 Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

„Aktivistická sebelikvidace Evropy čištění celého světa neprospěje,“ podotýká ke Green Dealu emeritn…