Profesorka Dvořáková: Vláda se nerozpadne. Musí vrátit miliardy církvím

06.03.2012 14:03

Vztahy TOP 09 a ODS se kvůli rozdílným názorům na fiskální pakt EU vyostřují. K rozpadu koalice by však neshody dospět neměly, myslí si politologové. Důvodem jsou i církevní restituce, které chce TOP 09 prosadit.

Profesorka Dvořáková: Vláda se nerozpadne. Musí vrátit miliardy církvím
Foto: Hans Štembera
Popisek: Petr Nečas

„Pro TOP 09 je neshoda v evropských tématech velký problém a musí se vůči postoji premiéra ODS vymezit. Můj osobní názor ale je, že důležitou roli v tomto ohledu hrají církevní restituce, na jejichž prosazení ministr financí Kalousek i ministr zahraničí Schwarzenberg trvají,“ řekla Mediafaxu politoložka Vladimíra Dvořáková.

TOP 09 nechce ohrozit církevní restituce tím, že by se vzdala křesel. „Pokud by ale tento zákon spadl pod stůl, umím si představit, že by se spor o evropských otázkách významně vyostřil,“ upozornila Dvořáková.

„Vidím to jako fázi určitého zablokování, kdy nikdo z nich nechce ustoupit, ale ani tento problém nijak radikálně řešit,“ uvedl politolog Kamil Švec z Fakulty sociálních věd Univerzity Karlovy.

Schwarzenberg je Evropan

Postoj Schwarzenberga vyplývá z jeho proevropského smýšlení i z toho, že zastupuje TOP 09. „Ze strany ministra zahraničí je patrná snaha se v této otázce jasně vymezit i proto, že pro voliče TOP 09 je téma EU důležitější než pro voliče jiných stran. Navíc si myslím, že to je i osobní věc, protože Schwarzenberg je z povahy Evropan,“ vysvětlila politoložka Dvořáková.

Problematické je podle Ševce i to, že na poli evropské politiky se střetává ministerstvo zahraničí s Úřadem vlády. „Schwarzenberg sám není schopen si vykolíkovat to území, ve kterém se bude jeho úřad pohybovat. Naproti tomu Úřad vlády nechce v tomto ohledu nijak zvlášť přistoupit na dialog,“ řekl politolog s tím, že by situaci mohlo vyřešit jasné vymezení kompetencí.

Ani to by však pravděpodobně nestačilo. „Pravděpodobně by se našly další otázky, ve kterých by se neshodli. Nečas totiž rozhodně není eurofil. Velice eufemisticky řečeno,“ dodal Švec.

 

reklama

autor:

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kdo se to vzalo? Fiala odjel z Bílého domu a začala „aféra“

12:40 Kdo se to vzalo? Fiala odjel z Bílého domu a začala „aféra“

O cestě premiéra Fialy do USA informovaly mezi českými médii i Novinky.cz včetně upozornění na sociá…