Profesorka Dvořáková se vyděsila vlády pravice: Co kdyby Peake zase chtěla na obranu?

16.07.2013 21:24

Podle politoložky a profesorky Vladimíry Dvořákové je nejdůležitější, aby nyní Nejvyšší soud vymezil hranice politické imunity. Sto jedna podpisů koaličních stran je pak podle ní nesmysl - podle svých slov by to mohlo dopadnout tak, že se na ministerstvu obrany znovu objeví Karolína Peake.

Profesorka Dvořáková se vyděsila vlády pravice: Co kdyby Peake zase chtěla na obranu?
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vladimíra Dvořáková

"Podklady rozhodnutí soudu nikdo z nás nezná. Není jasné, čím se řídil," říká Dvořáková k osvobození bývalých poslanců ODS. Je ale podle ní důležité, aby Nejvyšší soud určil hranice poslanecké imunity. "Další věc je imunita - nebudu kritizovat rozhodnutí soudu, ale je zapotřebí, aby soud určil, co pod imunitu spadá a co nespadá," dodává. "Jednoduše by bylo dobré, kdyby Ústavní soud vymezil imunitě rámec," domnívá se Dvořáková.

"Jaký dopad bude mít rozhodnutí soudu na zítřejší jednání, to nikdo neví. Podle mého názoru se ale Poslanecká sněmovna nerozpustí. Je poměrně jasné, že bývalým vládním stranám to, že nebudou předčasné volby, spíše vyhovuje. Pro exvládu je to výhodnější, i pro exopozici, jejíž část vládního programu si přivlastnila Rusnokova vláda," dodává. Současnou vládu Jiřího Rusnoka ale jako ideální nevidí: "Vláda se má sestavovat v komunikaci se stranami," řekla.

Peak na ministerstvu

Zároveň se Dvořákové dokument bývalé koalice se sto jedna podpisy zdá nesmyslný. "Nejdříve to znamenalo, že podpoří Němcovou na post premiérky, teď zase že to znamená, že chtějí vytvořit svoji vládu. Ale jak můžou podporovat vládu, u které není jasné, jací lidé budou na ministerstvech? Co kdyby znovu chtěla Karolína Peake na ministerstvo obrany?" ptá se politoložka.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ane

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…