Prohrají všichni, řekl Miloš Zeman k Brexitu. Evropská unie má prý svůj díl viny

26.06.2016 11:18

Exkluzivním hostem nedělní Partie FTV Prima byl prezident Miloš Zeman. Hned na úvod se vyjádřil k odchodu Velké Británie z EU. Podle českého prezidenta v této situaci prohrávají všichni. EU, Britové i Česko. Vysvětlil proč.

Prohrají všichni, řekl Miloš Zeman k Brexitu. Evropská unie má prý svůj díl viny
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident Miloš Zeman

Prezident má za to, že se při Brexitu uplatnila strategie Lose – Lose, čili prohráli všichni. „Podle mého názoru z ekonomického i politického hlediska je odchod Velké Británie z EU ztrátou. Já předpokládám, že Skotsko nyní vyhlásí referendum o nezávislosti, které vyhraje, a z Velké Británie už nebude velká. Takže nakonec prohrají i Britové, kteří by si přáli, aby jejich země byla veliká,“ poznamenal prezident hned na úvod.

Prohraje i česká ekonomika. Pokud se britská ekonomika obrní hradbou cel, zkomplikuje to obchodování mezi Českou republikou a Velkou Británií.

„Já bych k tomu jenom dodal, že Evropská komise si také musí přičíst svůj díl viny. Já jsem se zdržoval jakéhokoli komentáře, jak by měli Britové hlasovat, protože když jim dáváte knížecí rady, tak se tím spíše naštvou... Evropští politici se budou cítit jako malé děti sraženi odchodem Velké Británie z EU místo toho, aby si uvědomili, co to způsobilo,“ podotkl Zeman.

O tom, že odchod Velké Británie oslabí i EU, není pochyb. „Ono se o Evropské unii právem říká, že je Evropská unie ekonomickým obrem, ale politickým trpaslíkem. Já bych si samozřejmě přál, aby Evropská unie hrála rovnocennou partii s USA, s Čínou, případně s Ruskem, ale teď po Brexitu se to určitě nestane,“ posteskl si prezident.

Nikoli poprvé prezident uvedl, že Brity k odchodu z EU vedla obava z masové migrace a Brusel tuto obavu ještě přiživil svým trváním na politice povinných kvót.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

komunikace

Jak víte, že když vy teď o důchodové reformě nechcete s vládou komunikovat, že oni pak budou komunikovat s vámi? Není tohle hlavní problém, že se na zásadních věcech nedokážete dohodnout? A ještě jedna věc, s kým budete chtít vládu tvořit, když to odmítáte se SPD a evidentně se stranami SPOLU se na ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Průlom: „Ano, stát se to může.“ Výrobce covid-vakcín přiznal ohrožení

8:32 Průlom: „Ano, stát se to může.“ Výrobce covid-vakcín přiznal ohrožení

Ve Velké Británii došlo podle serveru The Telegraph k zásadnímu průlomu, co se týče odškodňování lid…