Projde podoba zákona o zákazu kouření? Mnozí vládní poslanci jsou proti

21.04.2016 19:14

V České republice je podle dostupných statistik kolem 2,5 milionu kuřáků. Za jeden rok vykouří přes 21 miliard cigaret. Jen na spotřební dani tak kuřáci “přispějí” do státního rozpočtu téměř 50 miliard korun. Stát se přesto užívání tabákových výrobků snaží úplně zakázat. Úplný zákaz kouření cigaret, včetně elektronických, ve všech restauracích, na koncertech, dětských hřištích a sportovištích, v nemocnicích a jejich venkovních areálech s výjimkou vyhrazených prostor v podobě, v jaké ho prosazuje ministerstvo zdravotnictví, podporuje ale jen 37 procent respondentů. Ministerstvo zdravotnictví, které takzvaný protikuřácký zákon prosazuje, ale uvádí jiná čísla a dodává argumenty o ušetřených miliardách na léčení kuřáků.

Projde podoba zákona o zákazu kouření? Mnozí vládní poslanci jsou proti
Foto: Hans Štembera
Popisek: Cigarety

Celých 65 procent Čechů je ale pro zmírnění navrhovaného zákona. Zajímavá zjištění vyplývají z exkluzívního výzkumu pro televizi Nova, který zpracovala agentura Phoenix Research. Průzkum byl proveden on-line metodou vloni na podzim na vzorku 1018 dotázaných.

Hra s čísly v souvislosti s prosazováním protikuřáckého zákona

Přitom ministerstvo zdravotnictví svůj zákon obhajuje průzkumem, který prý tvrdí, že 80 procent dotázaných chce absolutní zákaz kouření.

Rozdílná jsou i další čísla, která mají podle ministerstva zdravotnictví podporovat přijetí tohoto zákona. "Pokud by se podařilo snížit spotřebu tabáku o pět procent, klesnou příjmy státního rozpočtu o 2,1 miliardy korun. Pro zdravotní a sociální resort by to ale znamenalo díky poklesu nemocnosti, invalidity a úmrtnosti na následky užívání legálních i nelegálních drog úsporu 5,5 miliardy korun ročně," uvedl například v této souvislosti ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček z ČSSD.

Ponechme stranou odhad nákladů na léčení vinou nemocnosti, invalidity a smrti. Mnoho lékařů už uvedlo fakt, že se dá jen těžko určit, kdy škodí jen nikotin a kdy i ostatní vlivy života a jiných nemocí. Ale proč pětiprocentní snížení spotřeby tabáku a pokles příjmu státu o 2,1 miliardy korun srovnává ministerstvo zdravotnictví s úsporou na léčení nemocí v souvislosti s užíváním legálních a nelegálních drog, kam zřejmě zařadilo i tabák s celkovou úsporou 5,5 miliardy korun ročně? Každé srovnávání lze zpochybnit, proč ale ministerstvo zdravotnictví sčítá léčení kuřáků a narkomanů?

Pokud by byl zákon přijat v původním znění, Česká republika by se stala jednou z mála zemí Evropské unie, kde by platil absolutní zákaz kouření v provozovnách stravovacích služeb. Už nyní je v Česku kolem tří tisíc zcela nekuřáckých restaurací. Nejvíc jich je ve velkých městech. Existenci klasických vesnických „čtyřek“ může přijetí zákona výrazně ohrozit.

Informace z ministerstva o tom, co nám (ne)přikazuje EU

“Je velmi pravděpodobné, že zákon regulující kouření, bude přijat, protože je to součást nynějšího celoevropského trendu. Na druhé straně nelze opomíjet české tradice výčepů a hospůdek. Předpokládám, že zákon projde v pragmatické podobě a najde takové řešení, které uspokojí kuřáky i nekuřáky a nebude likvidační pro majitele provozoven stravovacích zařízení, a to zejména mimo velkoměsta. Pokud zákon projde, za jeho porušování hrozí pokuty majitelům restaurací i hostům. Hostům hrozí v případě porušení zákazu kouření sankce až pět tisíc korun, provozovateli restaurace až desetinásobek. Návrh zákona ale neřeší zpřísňování pokut v případě, že provozovatel bude zákon porušovat opakovaně. Lze předpokládat, že pokuty mohou být témuž provozovateli ukládány opakovaně. Obecně však platí, že za porušení zákazu kouření v provozovnách stravovacích služeb ze strany provozovatele mu nelze spolu s pokutou uložit zákaz činnosti.

Objevila se řada informací, že pokud nebude protikuřácký zákon přijat do 20. května 2016, hrozí České republice několikamilionové sankce. Česku ale žádné pokuty ze strany Evropské unie nehrozí. Zákon, který má platit od 20. května tohoto roku, je transpozicí směrnice 2014/40/EU do národní legislativy. Zabývá se primárně vzhledem a velikostí zdravotních varování na krabičkách tabákových výrobků. Ty se zvyšují na 65 procent plochy obalu, zakazují se cigarety s příchutí a podobně. Evropská unie v žádném případě neukládá České republice povinnost přijmout protikuřácký zákon v navrhovaném znění, když sama směrnice 2014/40/EU úpravu kuřáckých a nekuřáckých prostorů v členských státech EU neřeší,” vysvětluje některé informace a údajné nelogičnosti navrhovaného zákona na webových stránkách Česká justice advokát Pavel Fráňa z advokátní kanceláře Hartmann, Jelínek, Fráňa a partneři.

S navrhovaným protikuřáckým zákonem nesouhlasí ani mnozí vládní poslanci z ČSSD

Velmi kritický postoj zastává k navrhovanému zákonu i několik poslanců z vládní strany ČSSD, které tak jdou napřímo proti svému stranickému kolegovi ministrovi Svatoplukovi Němečkovi.

Například valtickému poslanci Jiřímu Petrů z koaliční ČSSD se současná podoba připravovaného zákona vůbec nezamlouvá. Ač nekuřák, pokládá ji za velmi striktní. „Jsem tolerantní. Stav, kdy jsou kuřácké i nekuřácké prostory, je vyhovující. Navštívil jsem místa, kde mají odsávání a bylo tam velmi příjemně. U absolutního zákazu si nejsem jistý, zda jde o správnou cestu," napsal Jiří Petrů na webu jihomoravského Deníku .

Při hlasování v Poslanecké sněmovně se rozhodne podle sebe. Příkaz v podobě jednotného rozhodnutí v klubu sociální demokracie neočekává. „Je u nás dost kuřáků, takže by striktní příkaz nejspíš neuspěl. V devadesáti procentech je u nás hlasování volné," dodal poslanec Petrů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pas

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…