Projednou budu velkorysý, oznámil Erdogan, který dál mění tureckou armádu

31.07.2016 8:36

V Turecku dochází k dalším převratným změnám. Prezident Recep Tayyip Erdogan oznámil, že armádu napříště plně podřídí civilním úřadům. To je v Turecku cosi dosud nevídaného. Vzdělávání vojáků bude mít stát pod absolutní kontrolou. K občanům prý bude projednou velkorysý.

Projednou budu velkorysý, oznámil Erdogan, který dál mění tureckou armádu
Foto: Archiv
Popisek: Turecký prezident Recep Erdogan

„Erdogan v rozhovoru s televizní stanicí A Haber prohlásil, že všechny vojenské akademie budou nahrazeny nově vytvořenou národní vojenskou univerzitou. Rozhodnutí podle Reuters oficiálně vstoupí v platnost publikací ve vládním věstníku v neděli. Všichni vojenští velitelé budou zároveň nově podléhat přímo ministru obrany, což armádu, jejíž část stála za převratem, plně podřídí civilnímu vedení země,“ píše ČTK.

Až do údajného vojenského puče byla armáda vnímána jako určitý garant demokratického vývoje země. Vojáci se těšili respektu obyvatelstva. Ve chvílích, kdy se armáda zapojovala do politického života země, jí politici většinou ustupovali. Poslední puč to ale podle všeho změnil. Ukázalo se, že většina civilních občanů stojí za prezidentem Erdoganem.

Nejmocnější politik v zemi proto krátce po puči spustil čistky na školách i v samotné armádě. Tisíce lidí byly také obviněny z urážky hlavy státu. Erdogan však podle vlastních slov projednou projeví velkorysost a nechá stáhnout na dva tisíce žalob pro urážku hlavy státu. „Pouze projednou budu shovívavý a ukončím všechny kauzy týkající se neuctivých urážek vůči mé osobě,“ oznámil prezident.

Týká se to však jen urážek vyřčených v Turecku. Pro německého satirika Jana Böhmermanna, který čelí žalobě za urážku zahraničního státníka, se tak nic nemění.

reklama

autor: mp

Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

Můžete definovat, co je dezinformace?

Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kdo se to vzalo? Fiala odjel z Bílého domu a začala „aféra“

12:40 Kdo se to vzalo? Fiala odjel z Bílého domu a začala „aféra“

O cestě premiéra Fialy do USA informovaly mezi českými médii i Novinky.cz včetně upozornění na sociá…