Projekt zemí V4 na společné radary padl. Česko vypíše vlastní tendr

30.09.2014 12:59

Česko si nepořídí mobilní radiolokátory ve společném projektu se zeměmi Visegrádské čtyřky. České Ministerstvo obrany vypíše vlastní otevřené výběrové řízení za 1,5 až 1,7 miliardy korun. ČTK to v úterý sdělil mluvčí ministerstva Petr Medek. Na zakázce se mají podílet české firmy. Zemím V4 se ale podařilo dohodnout na jednotné charakteristice systému.

Projekt zemí V4 na společné radary padl. Česko vypíše vlastní tendr
Foto: Hans Štembera
Popisek: Radar

O společném projektu, na kterém by se podílely firmy Česka, Slovenska, Maďarska a Polska, se jednalo od letošního června. I přes určité pokroky se nakonec nepodařilo odstranit veškeré neshody, které se týkaly například legislativních postupů. Českou armádu ale podle informací ČTK tlačí čas, a proto se rozhodla pro vlastní nákup. Zemím V4 se ale podařilo domluvit specifikaci radarů, armády České republiky, Slovenska, Polska a Maďarska by si tak měly pořídit podobná zařízení, což by mělo usnadnit jejich vzájemnou spolupráci.

Ministerstvo hodlá do zakázky zapojit domácí obranný průmysl

Ministerstvo chce pořídit pět nových mobilních 3D radiolokátorů MADR do roku 2017. Nahradit mají stávající zastaralé radary sovětské konstrukce. „S ohledem na význam zakázky pro obranu státu dodavatel musí mít pevné zakotvení v ČR, proto ministerstvo bude trvat na zapojení domácího obranného průmyslu," uvedl Medek.

Obrana předpokládá, že první radary dostane za 18 až 24 měsíců od podepsání smlouvy. „Ministerstvo proto připraví otevřené výběrové řízení v co nejkratší době. Očekává se, že cena akvizice se bude pohybovat ve výši přibližně 1,5 až 1,7 miliardy korun," dodal Medek.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vfe, čtk

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Sežrali“ je na bojišti, teď i v obchodech. Výsměch Rusů nezná mezí

18:05 „Sežrali“ je na bojišti, teď i v obchodech. Výsměch Rusů nezná mezí

Rusko chystá výstavu v moskevském parku Patriot, kde vystaví ukořistěné ukrajinské tanky západní výr…