Prolomí Němci listovní tajemství? Boj s drogami má nový rozměr

14.02.2021 13:27

Kvůli lockdownům v Německu vzkvétá online obchodování s omamnými a psychotropními látkami. Ani Česká republika není v tomto ohledu pozadu. Dlouholetá členka ODS a bývalá poslankyně Helena Mallotová s odkazem na německý deník Focus.de, jak na situaci zareagoval Německý spolkový sněm- schválil zákon, které povoluje poštovním úřadům potažmo poštovním doručovatelům otevírat balíčky, pakliže nabydou podezření, že v nich jsou drogy nebo zbraně.

Prolomí Němci listovní tajemství? Boj s drogami má nový rozměr
Foto: Repro Facebook
Popisek: Helena Mallotová

Kilogramy nelegálních látek lze zakoupit přes skrytou část internetu, takzvaný darknet. Drogy jsou poté doručeny domů prostřednictvím balíkových služeb.

O tom jak se k této sílící problematice postavila dolní komora parlamentu Spolkové republiky, informovala na svém facebooku exposlankyně Mallotová.

„V důsledku lockdownu a tudíž nákupu online vzrůstá riziko obchodování s drogami přes internet. Německý bundestag na to reaguje schválením zákona, podle něhož budou mít doručitelé (pošta a všechny ty DHL) právo v případě podezření otevřít zásilku,“ přobližuje.

Zákon se týká i balíků, v nichž by se mohly přepravovat zbraně, výbušniny nebo dopingové prostředky. „Doručitelé pak otevřené zásilky předají policii. Zatím se ještě neprosadil přísnější požadavek, který měl pošťáka zavázat i k nahlášení již doručené zásilky, která se mu zdála býti z nějakého důvodu podezřelou,“ dodává Mallotová.

Společnosti mohou být pokutovány až do výše 500 000 eur, pokud jejich zaměstnanci poruší tuto informační povinnost.

Aby bylo možné otevřít balíček, musí podle návrhu existovat „dostatečné faktické údaje“ pro odpovídající obsah zásilky, například pokud nápadně voní nebo se jinak zdá podezřelý.

Německý bundestag si od nového zákona slibuje, že v budoucnu pomůže snadnějí odhalit zásilky se zakázaným obsahem. „Inkriminované zboží“, které má být zadrženo, zahrnuje nejen drogy, ale také zbraně, výbušniny a dopingové látky.zbraněmi, výbušninami i dopingovými látkami.

Drogová komisařka federální vlády Daniela Ludwigová (CSU) nové nařízení vítá. „Internetovému obchodování s drogami se v těchto dobách daří a vytváří velké výzvy pro vymáhání práva a spravedlnost,“ uvedla.

„Dnešní novela zákona o poštovních službách je důležitým krokem v boji proti drogové kriminalitě,“ dodal, s tím, že pokud se podle tohoto zákona podaří zachytit i jen jeden balíček, než se dostane k příjemci, pak takové úsilí bude stát za to.

Kvůli uzavřeným hranicím jsou drogy nedostatkovým zbožím i v Česku.

Celý text ZDE

Chybí nejen heroin, ale také pervitin, který se sice „vaří“ v Česku, ale uzavřené hranice zastavily dovoz léků s obsahem pseudoefedrynu, ze kterého se připravuje. Závislých na pervitinu je v Česku přes třicet tisíc.

Organizace, které pracují s drogově závislými, zaznamenávají větší zájem o substituční léčbu. Společnost Podané ruce upozorňuje, že lidí závislých na alkoholu a drogách bude přibývat.

I v Česku byla spolupráce Národní protidrogové centrály s celní správou a Českou poštou úspěšná. Odkryla rovněž případy prodeje drog přes Darknet, kdy pachatelé posílali drogy „ve velkém rozsahu“ z českého území do celého světa. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…