Promlouvá policista oceněný za práci ve Slovinsku: Pokud se bavíme o zbraních uprchlíků...

20.02.2016 13:14

Tisíce uprchlíků všech věkových kategorií od malých dětí přes dospívající po starce, kteří se touží dostat do Evropské unie, viděl během své šestitýdenní služby na chorvatsko-slovinské hranici šéf kontingentu českých policistů David Předota. Ve čtvrtek spolu s několika kolegy dostal vyznamenání od slovinského prezidenta Boruta Pahora. Čeští policisté ve Slovinsku s ostrahou hranice pomáhají už několik měsíců.

Promlouvá policista oceněný za práci ve Slovinsku: Pokud se bavíme o zbraních uprchlíků...
Foto: Hans Štembera
Popisek: Zbraň, ilustrační foto

„Byly tam rodiny s dětmi, byli tam svobodní muži, byli tam staří občané, nedá se říct, kdo z nich převažoval,“ řekl Předota novinářům. V některých dnech podle jeho dřívějších slov přecházelo hranici až 8 000 uprchlíků převážně ze Sýrie, Iráku a Afghánistánu. Běžence z dalších zemí už balkánské země na území Schengenu nepouštějí.

Slovinsko leží v centru takzvané západobalkánské trasy, kterou do Evropy proudí velká část uprchlíků. Touto malou zemí tak od začátku zvýšené migrace prošlo už více než 450 000 běženců. I proto má Lublaň jiné představy o řešení migrační krize než středoevropské země a požaduje přerozdělování uprchlíků mezi státy osmadvacítky.

Pokud se bavíme o zbraních

U slovinsko-chorvatské hranice nyní slouží třetí dvacítka českých policistů, kteří ve dvou dvanáctihodinových směnách slovinským kolegům pomáhají s kontrolou běženců a také s doprovodem autobusů s uprchlíky na hranice s Rakouskem.

Fakt, že jsou čeští policisté ze zahraničí, nebyl podle Předoty problém. „Většina migrantů, uprchlíků mluvila anglickým jazykem a samozřejmě se snažili komunikovat, protože v jejich zájmu bylo, aby ty prohlídky proběhly standardním způsobem, aby se zaregistrovali, aby se nezdržovali a mohli dále postupovat na své cestě,“ popsal svoje zkušenosti šéf českého kontingentu.

V případě, že čeští policisté při prohlídce u běženců našli podezřelý materiál nebo zbraně, předali je k dalšímu prošetření slovinským kolegům. „Pokud se bavíme o nějakých zbraních, můžeme mluvit o žiletkách, ale žiletka už znamená třeba holení pro pány. To jsou všechno věci, které my jsme zabírali, které jsme nepouštěli dál,“ poznamenal také Předota. Někdy podle něj policisté objevili i další zbraně, ale nikoliv ve výrazně zvýšených počtech.

Toto není v pořádku, zaznělo z úst policejního prezidenta Tuhého

Vyjádření Předoty se tak značně liší od tvrzení dalšího z českých policistů, Martina Herzána, který byl ve Slovinsku v rámci jiného kontingentu. Herzán nedávno v Právu napsal mimo jiné to, že se na hranici denně zabavilo několik kilogramů zbraní, a také to, že zažil, „jak mezi migranty odhalili desítky radikálních islámských bojovníků“. Slovinská policie je prý většinou pustila dál, i když někteří měli v mobilech „fotky a videa zachycující, jak brutálně mučí nebo zabíjejí své oběti“.

Tvrzení Herzána odmítl i policejní prezident Tomáš Tuhý. „Pokud se kolega někde vyjadřoval, tak se vyjadřoval sám jako osoba, neměl k tomu oprávnění, byl to jeho osobní postoj, názor,“ poznamenal s tím, že policie musela přistoupit ke kázeňskému řízení, protože „není v pořádku, aby policista, který nemá informace dostatečně doloženy, ověřeny, takto vystupoval v médiích a samozřejmě ovlivňoval obecné povědomí.“

Tuhý novinářům také řekl, že slovinská strana stojí o prodloužení působení českých policistů. Do země by tak v březnu měla vyrazit další skupina.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Provokace.“ Zmizelo to. Odkryto po smrti Josefa Laufera

4:40 „Provokace.“ Zmizelo to. Odkryto po smrti Josefa Laufera

Po smrti zpěváka Josefa Laufera mnozí připomínají jeho píseň o Svobodné Evropě a kapitánu Minaříkovi…