Propadá Merkelová. První odhad výsledků eurovoleb

26.05.2019 19:45

Evropské volby pomalu míří do finiše. Sice se až do 23. hodiny bude čekat na Itálii a až poté budeme znát nové obsazení Evropského parlamentu, první odhady již leccos prozrazují. Píše to server Novinky.cz.

Propadá Merkelová. První odhad výsledků eurovoleb
Foto: Hans Štembera
Popisek: Angela Merkelová

V Německu sice podle prvních odhadů vyhrála CDU/CSU německé kancléřky Angely Merkelové s 28 procenty, pokud by to tak však skutečně bylo, půjde pro CDU/CSU, ale také pro SPD jako další vládní stranu o nejhorší výsledek v eurovolbách. SPD by měla získat podle odhadů třetí místo s 15,5 procenta. Vítězství by naopak slavili druzí Zelení s 22 procenty, pro něž by to byl jasně nejlepší výsledek. 

Do Evropského parlamentu by pak za Německo měli zamířit i zástupci kritické Alternativy pro Německo (10,5 procenta) či Levice a svobodných demokratů. 

Původní text ZDE.

V Rakousku jsou podle všeho vítězní lidovci kancléře Sebastiana Kurze, a to bez ohledu na vládní krizi. Odhad jim slibuje 34,5 procenta, druzí by měli být socialisté.

Řecká opoziční konzervativní Nová demokracie podle odhadů v eurovolbách porazila vládní levicovou formaci Syriza, která je u moci od roku 2015.

Eurovolby někde přilákaly více lidí než v roce 2014, příkladem je Slovensko s 20 procenty. Větší zájem hlásí i Maďarsko, Rumunsko a Kypr. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…