Proruskému a pročínskému prezidentovi odešli z inaugurace. Takto západní mainstream píše o českém skandálu

08.03.2018 19:19

Odchod několika opozičních poslanců z dnešní inaugurace prezidenta Miloše Zemana, kteří tím dali najevo nesouhlas s jeho útoky na některá média, upoutal pozornost zahraničních agentur. Informovaly o něm německá DPA či rakouská APA. Agentura AP Zemana označila za „přední proruský hlas v politice v Evropské unii“, podle AFP je „proruský, pročínský a protiimigrační“.

Proruskému a pročínskému prezidentovi odešli z inaugurace. Takto západní mainstream píše o českém skandálu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident Miloš Zeman při svém inauguračním projevu

Světové agentury informovaly, že se poslanci tří konzervativních stran ze židlí „ostentativně“ zvedli poté, co Zeman zaútočil během slavnostní ceremonie na „liberální média“ Hospodářské noviny a Respekt a veřejnoprávní Českou televizi. Obě německojazyčné agentury upozornily, že mezi poslanci, kteří odešli, byl i bývalý ministr zahraničí Karel Schwarzenberg. Agentura AFP dodala, že bývalý předseda TOP 09 byl Zemanovým protikandidátem ve volbě před pěti lety.

Stejně jako agentura AP také DPA svým čtenářům prezidenta Zemana popisuje jako politika, který je znám svým přátelským vztahem k Rusku. Jiřího Drahoše, který Zemanovi v lednovém druhém kole prezidentských voleb podlehl, označuje naopak za „proevropského“. Připomíná také, že Zeman je „ostrým odpůrcem přijímání uprchlíků a tvrdým kritikem islámu“.

Reuters Zemana označuje za „posledního prominentního politika postkomunistického přechodu v 90. letech“. Místo toho, aby Čechy sjednotil, jak slíbil před pěti lety, ukázal se být podle agentury ale „polarizační silou“. „Znevažuje své oponenty a kritizuje intelektuální elity a média,“ napsal Reuters.

Anglickojazyčné agentury AP i Reuters připomněly, že byl český prezident jedním z mála evropských politiků, kteří v roce 2016 podpořili v americké prezidentské kampani Donalda Trumpa.

Rakouská agentura APA informovala také o Zemanově slibu, že bude pokračovat ve svých dosavadních aktivitách včetně pravidelných setkání s občany v regionech.

Francouzská AFP napsala, že Zeman ve svém projevu zůstal věrný svým názorům „s populistickými akcenty“. Za zdroj jeho úspěchu v lednových volbách označila šíření „strachu z migrantů a odmítání kvót prosazovaných Bruselem“. Agentura připomněla také Zemanovy zdravotní problémy.

reklama

autor: nab

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

21:30 „Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

Horní komora Parlamentu se rozhodla sněmovní verzi novely občanského zákoníku ohledně uzavírání part…