Proruští povstalci se zmocnili části letiště v Doněcku

28.09.2014 6:50

Proruští separatisté dnes večer oznámili, že se jim podařilo obsadit nový terminál doněckého letiště, o které se stále bojuje. Starý terminál je nadále v rukou ukrajinských sil. Informovala o tom agentura Interfax. Zda si tyto boje vyžádaly mrtvé či zraněné, není zatím jasné. Ukrajinské i ruské zdroje ale uvedly, že na východě Ukrajiny přišli od čtvrtka o život navzdory příměří přinejmenším tři lidé.

Proruští povstalci se zmocnili části letiště v Doněcku
Foto: Sergei Grits, ČTK/AP
Popisek: Proruští ozbrojenci na východě Ukrajiny

Podle mluvčího ukrajinské armády Volodymyra Poljového při útocích povstalců zemřel jeden voják a jeden civilista. Později ruské i ukrajinské agentury oznámily, že další civilista zahynul během odpoledního ostřelování Doněcka výbušnou municí. Kdo střílel, není jasné.

V konfliktu zemřelo na 3500 lidí

Poljovyj upřesnil, že oběť z civilních řad, o níž informoval, pochází z města Ščastja, kde při minometné palbě utrpělo zranění ještě dalších 16 lidí a poškozena byla místní nemocnice a učiliště. O okolnostech úmrtí vojáka se nezmínil. Podle agentury AP jen v této souvislosti dodal, že dalších osm lidí je zraněno.

Během konfliktu mezi ukrajinskou armádou a separatisty už přišlo o život přes 3500 lidí.

O stažení ukrajinských jednotek z doněckého letiště se jednalo na páteční schůzce mezi zástupci Ukrajiny, povstalců, Ruska a Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OBSE), informovala ruská státní televize. Poljovyj konání schůzky potvrdil, nic bližšího k tomu ale neřekl.

Povstalci podle agentury ITAR-TASS dnes informovali, že na neurčitou dobu odkládají výměnu zajatců s ukrajinskou stranou, protože od Kyjeva nedostali seznam osob, jichž se výměna týká. Tvrdí, že jim ukrajinská strana posílá náhodné lidi.

Výměna zajatců byla jedním z klíčových bodů příměří uzavřeného 5. září. Od té doby se uskutečnila čtyřikrát.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: čtk, mp

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Už se perou! Před volbami je v komisi dusno. „Uršula“ má problém

8:21 Už se perou! Před volbami je v komisi dusno. „Uršula“ má problém

Ani nenastoupil. Německý europoslanec Markus Pieper měl reprezentovat v EU malé a střední podniky. J…