Prosil se jí někdo o tenhle zákon? Naštvaný komentátor zpražil Maláčovou

10.07.2021 8:38

Preference ČSSD nejsou nijak zvlášť slavné a nepřidávají jí ani zákony z pera ministryně práce a sociálních věcí Jany Maláčové. Komentátor Lidových novin Martin Zvěřina se zaměřil například na zákon zavádějící kvóty na agenturní pracovníky, kvůli němuž se pracovní trh začíná bát o cizince „Prosil se někdo o tento zákon? ČSSD dílem lidem nabízí nesmysly a dílem se jim vysmívá,“ konstatuje novinář.

Prosil se jí někdo o tenhle zákon? Naštvaný komentátor zpražil Maláčovou
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová

Podle ministryně Maláčové by jich žádný podnik neměl zaměstnávat víc než deset procent. Odůvodnění regulace však neexistuje. „Paní ministryně si přeje, aby zaměstnavatelé přijímali lidi téměř výhradně do pracovního poměru. Tečka. Co na tom, že tuzemský pracovní trh chronicky trpí nedostatkem lidí, nezaměstnanost je u nás velice nízká a o pracovníky se zaměstnavatelé perou?“ pozastavuje se Zvěřina.

„Naštěstí tenhle předvolební nápad Parlamentem neprojde, Sněmovnou možná, velmi těžko, Senátem vůbec. Až budou v Lidovém domě dumat, proč o ně voliči nestojí, mohli by si položit jednoduchou otázku: Prosil se nás někdo o tenhle zákon?“ dodává komentátor.

Připomíná, že o důchodovou reformu by stála podstatná část populace, ale místo ní paní Maláčová představila její parodii. „A tak to má ČSSD v posledních letech se vším. Dílem lidem nabízí nesmysly a dílem se jim vysmívá,“ konstatuje Zvěřina.

Anketa

Vadí vám Zemanův výrok, že transsexuálové jsou mu odporní?

3%
95%
hlasovalo: 20999 lidí
Podnikům u nás scházejí statisíce lidí, nápad Ministerstva práce omezit zaměstnávání přes agentury tak naráží na ostrou kritiku. „Vymýšlení nesmyslných kvót by mělo za důsledek redukci poctivých agentur, a naopak větší posílení šedé nelegální zóny,“ řekla pro LN prezidentka APPS Jaroslava Rezlerová, jež je zároveň generální ředitelkou největší agentury u nás, společnosti ManpowerGroup.

Bez většího zapojení cizinců i místních lidí přes agentury se podle zaměstnavatelů Česko neobejde. A firmy se nevyhrabou z covidové krize. Viceprezident Svazu průmyslu a dopravy Radek Špicar označuje Maláčové návrh za předvolební populismus a věří, že kvóty nemají v Parlamentu šanci na schválení. Připomíná, že Česko má už dnes legislativu, jež domácí zaměstnance chrání.

„Čeští zaměstnavatelé musejí primárně nabídnout místo českým zaměstnancům, a cizincům nesmí za stejnou práci nabídnout méně peněz než Čechům,“ uvedl pro LN Špicar.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…