Prostě prasárna! Radní Bartík dostal facku od šéfky hnutí, za které kandidoval

08.11.2017 19:05

Předsedkyně hnutí Žít Brno Barbora Antonová kritizovala radního Svatopluka Bartíka za to, že zveřejnil na internetu tvrzení o zdraví prezidenta Miloše Zemana. Radní za Brno-střed, který byl zvolen v komunálních volbách jako nestraník právě za Žít Brno, na facebooku napsal, že Zeman má rakovinu a zbývá mu sedm měsíců života. Antonová dnes ČTK řekla, že považuje za neetické zveřejnění podobných tvrzení, ať už jde o zdravotní stav jakéhokoli člověka. Hnutí ale z Bartíkova chování nebude vyvozovat žádné důsledky.

Prostě prasárna! Radní Bartík dostal facku od šéfky hnutí, za které kandidoval
Foto: David Daniel
Popisek: Kandidátka na senátorku za Žít Brno, TOP 09 a Zelené Barbora Antonová s čestným předsedou TOP 09 Karlem Schwarzenbergem

Prezidentův ošetřující lékař Miloslav Kalaš dnes označil zprávy o vážném zdravotním stavu prezidenta za vymyšlené a nepodložené. Podle něj to nepotvrzují lékařská vyšetření. Vyplývá to z vyjádření, které ČTK zaslal Zemanův mluvčí Jiří Ovčáček. Mluvčí později na twitteru uvedl, že Zemanův právní zástupce podal na Bartíka trestní oznámení a žalobu.

Žít Brno se k záležitosti jako politické hnutí nijak nestaví. "Je to soukromá aktivita Svatopluka Bartíka a za hnutí to nemůžu komentovat. Píše své osobní názory a jde to mimo hnutí," uvedla Antonová. Záležitost nechtěl komentovat ani primátorův náměstek a místopředseda Žít Brno Matěj Hollan. Podle něj to s výkonem Bartíkovy funkce nijak nesouvisí.

Antonová osobně ale s Bartíkovým postupem nesouhlasí. "Pokud se otevřela nějaká diskuse, není to vůbec o zdravotním stavu, zda je to pravda, nebo není, ale o našem vztahu k soukromým informacím. Někteří s nimi zacházejí jako s veřejným majetkem, a to by se nemělo. Je to bez ohledu na to, zda je to prezident, nebo někdo jiný. Přijde mi to neetické," zdůraznila Antonová. Zveřejnění tvrzení o prezidentově zdravotním stavu kritizovala silnými slovy i na svém facebookovém profilu.

„Jak asi víte, zabývám se amatérsky paliativní péčí. Jednou z nejdůležitějších zásad paliativní medicíny (která by se podle mě měla nekompromisně a hned přenést do všech ostatních oborů) je zachování důstojnosti pacienta. K tomu samozřejmě patří i právo na soukromí. Chápu, že je hrozně rajcovní "vědět víc než ostatní", ale vytahovat na veřejnost podrobnosti o zdravotním stavu kohokoli (bez ohledu na funkci, postavení, chování, vystupování...) je prostě prasárna. Pardon my Latin,“ napsala Antonová na sociální síti.

Bartík v úterý na facebooku napsal, že Zeman má rakovinu a zbývají mu tři až sedm měsíců života. Uvedl také, že prezident o tom tři týdny ví.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dah

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…