Protestní festival na Karláku: Už je na čase, skoncovat s vládou Nečase!

22.09.2012 17:50

REPORTÁŽ Stop vládě! Dopravní značka s tímto nápisem dnes uváděla festival za demisi vlády na Karlově náměstí v Praze. Proti marasmu dnešní politiky tam vystoupili zpočátku například šéf Rady seniorů Zdeněk Pernes anebo místopředseda Zemanovy vlády Egon T. Lánský. Ten například prohlásil, že má sice důchod kolem dvanácti tisíc korun, což není nic moc, ale lituje babičky, co ho mají ještě menší.

Protestní festival na Karláku: Už je na čase, skoncovat s vládou Nečase!
Foto: Hans Štembera
Popisek: Mladí lidé demonstrující v Praze

V parku na Karlově náměstí v Praze probíhá demonstrace proti vládě. V trávě před několika stánky a pódiem jsou zapíchány fotografie s jednotlivými ministry a jejich vysvědčeními. A opravdu nejde o moc premiantská hodnocení.

Karolína bez ODS

K jednotlivým ministrům se na transparentech píše: „Dle rozkazu pohřbím určeného politika.“ Tato věta patří zrovna ministru vnitra Janu Kubicemu. „Klidná Karolína, pod povrchem neklid dřímá, až odejde z vlády ODS, neštěkne po ní ani pes,“ stojí psáno o vicepremiérce Karolíně Peake. A do třetice všeho zlého se tam o ministrovi obrany Alexandrovi Vondrovi: „Chcete nakrást miliony, jsem tu pro vás.“

Na pódiu, pod nímž je nápis "Festival za demisi vlády", například hřímal jeden z mluvčích proti exekutorům. „Ročně je řešeno u soudů patnáct případů lichvy. To je zcela nedostatečné. Zničte všechny reklamy, které chtějí vydělávat na bídě. Všude ve světě je lichva mimo zákon, u nás ne,“ řekl. Pak se k mikrofonu postavil předseda Rady seniorů Zdeněk Pernes. Prohlásil, že senioři v ulicích jsou tragédií Nečasovy vlády. „I ty řekni svoje ne. Loupeži tisíciletí zvané církevní restituce,“ stálo na vizitkách, které mezi lidmi roznášela náctiletá děvenka, která z toho snad nemohla mít ještě ani rozum.

„Důchodci se budou mít hůře, protože poměr průměrné penze k průměrné mzdě bude klesat. Budeme mít třetinovou valorizaci a mladí důchodci budou mít až o šest set korun menší penzi. Pan ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek má pravdu, bude hůř,“ podotkl pro ParlamentníListy.cz Pernes s tím, že důchodci si v Česku svůj důchod zasloužili, protože na něj makali celý život.

Lánský proti vládě

Akce se zúčastnil například i poslanec Stanislav Křeček (ČSSD). „Každá akce, která směřuje k pádu této vlády, je dobrá. Trošku mi vadí netolerantnost těch lidí tady. Odmítají některé politické strany. Naopak je třeba sjednocovat hnutí proti vládě a ne se navzájem vymezovat proti sobě. To mi zde trochu vadí, ale každé hnutí proti této vládě je dobré. Otázka je, co pak nastane. Radikální představy, že všichni odejdou a nahradí je skupina úžasných lidí, která se vybere na Václavském náměstí, se mi moc nelíbí,“ sdělil ParlamentnímListům.cz Křeček.

Bývalý místopředseda Zemanovy vlády Egon T. Lánský prohlásil, že má důchod kolem 12 000 korun a nedá se z toho vyjít, takže lituje babičky, které ho mají ještě menší a musí se z toho o sebe postarat. „Prosím vás, abyste se o politiku zajímali. Je to v rámci demokracie nutné,“ řekl dál. „Je to nechutné, že tady musíme takhle demonstrovat,“ sdělil ParlemantnímListům.cz. V dálce se zvedl transparent hlásající: „Už je na čase, skoncovat s vládou Nečase.“

V hospůdce nad Karlovým náměstím šlo do plných. „Jen ať ti mladí vykydají ten hnůj ze Strakovky. Verbež je třeba utopit, a to platilo vždycky,“ pořvávala opilá ženština. Je pravda, že kolem Karlova náměstí by se dnes sympatizant vlády hledal těžko. Ostatně na pořadu dne byli i další mluvčí a nevedla se řeč o ničem jiném, než o tom, že Nečasova vláda musí skončit, aby se lidu zase začalo dobře dařit.

Není to demonstrace

Akce navazuje na podobný festival, jenž se uskutečnil před rokem na Klárově. Organizátorům jde zejména o veřejnou debatu dotýkající se důležitých společenských témat. Festival nemá být demonstrací, uvedli na internetové stránce. Mezi účastníky byl i stánek parlamentní ČSSD nebo iniciativy Ne základnám, která se do povědomí veřejnosti dostala odporem proti výstavbě součásti amerického protiraketového štítu v Brdech.

Festival pořádá Iniciativa za demisi vlády. Akci organizuje společně s dalšími občanskými sdruženími, jako jsou Ne základnám, Alternativa Zdola, Nová antikapitalistická levice, Strana demokratického socialismu, Spojenectví práce a solidarity, Hnutí za přímou demokracii, Akční spolek nezaměstnaných, Socialistická Solidarita a ProAlt.

  • Další reportáže ParlamentníchListů.cz ČTĚTE ZDE
     

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jan Rychetský

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Jak je sama doma, neskončí to dobře.“ Holec vytáhl na Černochovou ostrou munici

14:04 „Jak je sama doma, neskončí to dobře.“ Holec vytáhl na Černochovou ostrou munici

O průzkumech veřejného mínění, ale i o ministryni obrany Janě Černochové (ODS) mluvili v pořadu Podt…