Protestní sobota: Česko znovu zahoří proti dohodě ACTA

11.02.2012 14:37

Téměř ve dvaceti českých městech se v sobotu očekávají protesty proti dohodě ACTA (Obchodní dohoda proti padělatelství), která podle jejích odpůrců naruší osobní svobodu uživatelů internetu. Policie je připravena, nepokoje ale neočekává.

Protestní sobota: Česko znovu zahoří proti dohodě ACTA
Foto: Vojtěch Brtnický
Popisek: Stovky lidí protestovaly v centru Prahy proti dohodě ACTA

Jeden z protestů se chystá i v Praze. "O akci samozřejmě víme a budeme ji monitorovat," řekla agentuře Mediafax policejní mluvčí Eva Kropáčová. Policie je prý připravena reagovat na jakoukoli situaci, nepokoje ale neočekává. Protestující se mají sejít ve dvě hodiny na Staroměstském náměstí, pak se vydají Pařížskou ulicí a kolem právnické fakulty projdou na náměstí Jana Palacha. Tam budou moci zájemci podepsat protestní petici.

Protestovat se bude i v jiných městech a z celosvětového pohledu se do protestní soboty zapojí celkem 30 zemí.

Piráti: Máme už dva miliony podpisů

První akci, kterou svolala Česká pirátská strana 2. února, přišly přibližně tři tisíce lidí. "ACTA umožňuje firmám cenzurovat internet, vzbuzuje obavy týkající se mezinárodní přepravy generických léčiv, která by mohla zachraňovat životy, komplikuje zemědělcům přístup k osivu a ukrajuje občanům ústavní práva. Nejde jen o stahování filmů, ACTA se dotýká každého," vysvětlil příčiny odmítavého postoje člen strany Jakub Michálek.

Petici proti dohodě už podle pirátů podepsaly asi dva miliony lidí.

Dohodu ACTA, která by měla ztížit podmínky pro obcházení patentů a jiných práv duševního vlastnictví, například pro stahování filmů nebo hudby z internetu, podepsalo 22 států Evropské unie koncem ledna v Tokiu. Česká republika se k dohodě připojila, pak ale její ratifikaci zastavila. Podobně se zachovalo Polsko nebo Lotyšsko.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: par

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Blanárova schůzka se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

5:00 Blanárova schůzka se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

TÝDEN V MÉDIÍCH Petr Fiala neměl žádné kmotry v pozadí, nikdo mu zadarmo nic nedal a musel se adapto…