Proti Babišovi, za demokracii a svobodné podnikání! Na Václaváku se v neděli bude demonstrovat

23.02.2018 16:41

Na Václavském náměstí v Praze proběhne v neděli 25. února od 13 hodin demonstrace za svobodu, demokracii a svobodné podnikání. Datum, které je dnem 70. výročí komunistického převratu v roce 1948 v Československu, je vybráno zcela záměrně. Organizátoři tím chtějí varovat před nástupem totalitních praktik, které podle nich hrozí.

Proti Babišovi, za demokracii a svobodné podnikání! Na Václaváku se v neděli bude demonstrovat
Foto: Hans Štembera
Popisek: Pozvánka na Demonstraci za svobodu, demokracii a svobodné podnikání, která se bude konat tuto neděli

V neděli 25. února to bude na den přesně 70 let od doby, kdy v Československu roku 1948 proběhl tzv. Vítězný únor a moci se formou cíleného puče zmocnili na téměř půlstoletí komunisté.

Právě před možným nástupem totalitních praktik a návratem vlády jedné strany, ke kterým po Vítězném únoru došlo, chtějí varovat organizátoři demonstrace za svobodu, demokracii a svobodné podnikání, která se v ten den koná na pražském Václavském náměstí.

Představitelé 21 organizací z České republiky totiž, jak naznačují jejich vyjádření, spatřují paralely mezi nástupem komunistické totality v roce 1948 a situací, která v Česku panuje v současnosti. Na akci upozornili organizátoři prostřednictvím happeningu již v pondělí, kdy na Václavském náměstí pochodovali lidé oblečení do uniforem Pohotovostního pluku Veřejné bezpečnosti a v kostýmech Lidových milicí.    

Pořadatelé, mezi nimiž lze nalézt například Stranu soukromníků nebo Konfederaci politických vězňů, během manifestace plánují přečíst tzv. „únorovou výzvu“ a rovněž adresovat ústavním činitelům otevřený dopis s apelem na dodržování demokratických principů v Česku.

„Představitelé 21 stavovských a občanských organizací chtějí demonstrací důrazně upozornit, že 28 let po 17. listopadu 1989 je opět svoboda a demokracie vážně ohrožena,“ stojí v textu výzvy, který mají ParlamentníListy.cz k dispozici. „V čele vlády je bolševický kádr, podle slovenského Ústavu paměti národa agent StB a trestně stíhaný Andrej Babiš. S jeho pomocí členové KSČM opět obsazují významná místa,“ dodává text.

Spojujícím prvkem pro dvě desítky pořadatelských sdružení je i řada zákonů, které byly přijaty za fungování minulého vládního kabinetu a které se staly terčem kritiky, jako například zákon o elektronické evidenci tržeb, novela zákonné normy o střetu zájmů nebo protikuřácký zákon.

POZVÁNKA NA NEDĚLNÍ DEMONSTRACI:

Kromě předsedy Strany soukromníků Petra Bajera na akci s projevem vystoupí i první místopředsedkyně ODS Alexandra Udženija. Občanští demokraté šli do posledních sněmovních voleb právě s podporou Soukromníků a především v daňové oblasti týkající se podnikatelů a živnostníků mají obě strany řadu společných bodů. Naposledy se shodly například ohledně opětovného navýšení živnostenských výdajových paušálů na roční maximum 2 milionů korun. Na akci by podle všeho měli ale vystoupit i europoslanec za TOP 09 Jiří Pospíšil a čerstvý předseda strany Svobodných občanů Tomáš Pajonk.

Podporu nedělní demonstraci vyjadřují lidé na faceboku. Účastníky skupiny Chceme výjimku, chceme v hospodách kouřit, která se angažuje proti loni schválenému protikuřáckému zákonu, k účasti na demonstraci vyzývá známá aktivistka Mallory Neradová. „Je jedno, koho jste volili, jaké straně fandíte, teď jde o nás, o lidi a občany tohoto státu jako celek. Proto chceme, aby jste pochopili, že tato demonstrace není sluníčkářská, Zemanovská ani jinak specifická,“ napsala Mallory na facebooku.

Nahlášených účastníků je podle informací na facebooku zatím 983 (k 15. odině odpolední v pátek 23. února). Zájem o akci na facebooku ale deklarovalo celkem 4,5 tisíce uživatelů. Demonstraci bude moderovat Bára Štěpánová. Vedle řečníků na akci vystoupí také řada hudebníků, mezi nimi například i písničkář Vladimír Merta. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jonáš Kříž

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…