Proti Fischerovi se podepisuje petice. Měl by prý odejít z vlády

18.07.2013 8:34

Proti novému ministru financí v Rusnokově vládě Janu Fischerovi se začala podepisovat petice. Její tvůrci vyčítají ministrovi především nejasné umoření jeho dluhů z prezidentské kampaně a rovněž jeho „zvláštní vztah“ k prezidentu Miloši Zemanovi. Toho po celou kampaň před prezidentskými volbami kritizoval, ale nakonec jej před druhým kolem podpořil.

Proti Fischerovi se podepisuje petice. Měl by prý odejít z vlády
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr financí Jan Fischer

Signatářům petice za odvolání Jana Fischera z vlády ČR vadí, že vzniklo podezření z korupce při financování jeho dluhů z prezidentské kampaně a zároveň, že ministerské křeslo dostal za podporu Miloše Zemana v druhém kole volby prezidenta. Současný stav podle nich snižuje politickou kulturu v České republice.

„Protestujeme proti jmenování Jana Fischera na pozici ministra financí České republiky a požadujeme jeho odvolání,“ píše se v petici. Setrvání Fischera v čele Ministerstva financí podle signatářů poškozuje legitimitu vlády.

Text petice si můžete přečíst ZDE.

Fischerovi vytýkají zejména jeho příklon k Miloši Zemanovi. Poté, co současný prezident postoupil do druhého kola prezidentské volby, jej Fischer nepřímo podpořil, přestože původně preferoval Karla Schwarzenberga.

V situaci, kdy je důvěra veřejnosti v politiku otřesena skandály, kvůli kterým skončila Nečasova vláda, je kauza Jana Fischera velmi nešťastná a dále poškozuje renomé politiků a politickou kulturu v zemi.

„Jsme si vědomi, že platí presumpce neviny a že o případné vině či nevině rozhoduje soud, přesto však cítíme potřebu na tento problém upozornit,“ apelují autoři petice. Proto vyzývají premiéra Jiřího Rusnoka, aby ministra Fischera odvolal.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pekarová slíbila šetřit. Ale poslanci prolétali miliony. Na „setkání s výbory“

16:57 Pekarová slíbila šetřit. Ale poslanci prolétali miliony. Na „setkání s výbory“

Japonsko a Singapur, Korea, Mexiko a Paraguay. To byly nejnákladnější cesty výborů Poslanecké sněmov…