Proti Ondráčkovi v čele komise se bude protestovat v 11 městech

04.03.2018 16:31

Proti zvolení poslance KSČM Zdeňka Ondráčka do čela komise pro kontrolu činnosti Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) budou v pondělí večer protestovat lidé v 11 městech po celé České republice. Chtějí mimo jiné podepisovat petice za novou volbu předsedy komise. Archy s podpisy organizátoři ve středu předají sněmovnímu petičnímu výboru. ČTK to dnes za organizátory sdělila Lucie Kohoutová.

Proti Ondráčkovi v čele komise se bude protestovat v 11 městech
Foto: Archiv KSČM
Popisek: Zdeněk Ondráček

„Občanský protest sbírající podpisy pro volbu nového předsedy vznikl původně jako akce čtyř přátel se záměrem petičního happeningu na piazzettě pražského Národního divadla. Díky vzedmuté vlně spontánní podpory se nicméně přesouvá na pražské Václavské náměstí,“ uvedla Kohoutová.

Akce na Václavském náměstí se podle facebookové události chce zúčastnit zhruba deset tisíc lidí, další 30 000 má o událost zájem. Potvrzené účasti ve facebookových událostech ovšem poté často neodpovídají skutečnosti. Organizátoři přesto očekávají, že se protestů zúčastní desetitisíce lidí.

V Praze budou petiční archy připravené už v 17:00. „Akce vyvrcholí krátkým happeningem v 19:00, jenž bude mít podobu pozvednutí petičního listu či bílého listu papíru, srolovaného do symbolického bílého obušku,“ uvedla Kohoutová. Protesty se uskuteční také v Brně, Ostravě, Olomouci, Plzni, Písku, Jihlavě, Českých Budějovicích, Liberci, Hradci Králové a Rožnově pod Radhoštěm.

Předseda KSČM Vojtěch Filip dnes v pořadu Partie televize Prima uvedl, že nechápe důvody demonstrací. Kritici prý nejsou demokraté a nerespektují pravidla občanské společnosti. Místopředseda KSČM Jiří Dolejš naopak v Otázkách Václava Moravce v České televizi uznal právo veřejnosti demonstrovat, byť s důvodem protestů nesouhlasil.

Ondráčka Sněmovna zvolila v pátek. Volilo ho 79 poslanců, ke zvolení bylo potřebných 78 hlasů. Ondráček kandidoval opakovaně, v prosinci ani v lednu ho Sněmovna předsedou komise nezvolila. Části poslanců vadilo jeho působení za socialismu, kdy jako člen školního pohotovostního pluku zasahoval proti protirežimním demonstracím.

Inspekce bezpečnostních sborů nyní budí pozornost v souvislosti s informací, že premiér v demisi Andrej Babiš (ANO) vyzval v únoru dvakrát jejího ředitele Michala Murína, aby se vzdal funkce. Babiš uvedl, že v něho nemá důvěru a pochybuje o jeho morální a profesionální integritě. Pochyby má také o hospodaření inspekce. Murín rezignovat nehodlá. Babiš kvůli záležitosti svolal na čtvrtek Bezpečnostní radu státu. Sejde se také sněmovní bezpečnostní výbor.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…