Proti drogám budou v česko-saském pohraničí bojovat společné týmy

17.07.2014 17:03

roti drogové kriminalitě budou v česko-saském pohraničí bojovat společné policejní týmy. Intenzivnější by měla být i výměna informací mezi oběma státy a jazyková příprava policistů. Dohodli se na tom premiéři a ministři vnitra Česka a Saska. Vzájemnou dohodu o spolupráci při potírání zločinu podepsali dnes v Praze. Do Saska a Bavorska se dostává v posledních letech stále více pervitinu z ČR. V Německu je znám pod názvem crystal.

Proti drogám budou v česko-saském pohraničí bojovat společné týmy
Foto: Archiv
Popisek: Ilustrační foto

"Dnešní dohoda je začátek poměrně zdlouhavé, drahé a bolestné cesty, na konci ale musí být výsledky. Ty musí být v tom, že přestaneme být výrobci drogy, která se dnes masivně vyrábí na území ČR, a přestaneme tím komplikovat našim německým partnerům život," uvedl ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD). Podle něj český stát zaspal v boji proti drogové kriminalitě, nyní prý začíná intenzivněji postupovat a využívat v boji i tajné služby. 

Dohoda se týká potírání organizovaného zločinu i majetkové kriminality, dodal Chovanec. Podobné dokumenty podle něj chystá Česko i s Bavorskem. Obě německé spolkové země, které s ČR sousedí, si na přibývající drogovou kriminalitu stěžují. Podle Chovance se v Sasku od roku 2009 rozrostla o 300 procent, jen letos za pět měsíců pak o 25 procent. 

Podle saského ministra vnitra Markuse Ulbiga je policejní spolupráce na hranici a výměna informací cestou k řešení problému. Podotkl, že se v posledních letech dorozumění výrazně zlepšilo. Policisté používají angličtinu jako základ. Přibývá ale i Čechů, kteří se domluví německy, a Sasů, kteří dobře mluví česky, podotkli politici ze Saska.  

Spolupracovat možná bude i Polsko

Podle premiérů obou států i ministrů vnitra je potřeba do spolupráce vtáhnout také Polsko. Z něj se totiž do Česka vozí suroviny pro výrobu pervitinu. Léky s pseudoefedrinem, z nichž se droga připravuje, tam nejsou na předpis a prodávají se volně. Podle saského premiéra Stanislawa Tillicha je nutné v této záležitosti zvolit celoevropský přístup. Medikamenty, z nichž se droga produkuje, by měly být na recept v celé EU, míní Tillich. Dodal, že je nutné postarat se o to, aby se podobné léky pro výrobu drog nezačaly dovážet třeba z Rumunska či Bulharska. 

Podle premiérů obě země chtějí spolupracovat nejen při potírání kriminality, ale také v protidrogové prevenci. Tillich uvedl, že Německo potřebuje kroky k omezení spotřeby a velkou osvětovou kampaň, která by ukázala škodlivé dopady užívání pervitinu. 

Železniční a silniční spojení

Politici obou zemí diskutovali dnes v Praze i o železničním a silničním spojení. Podle Sobotky je pro Česko důležité, aby "existovala perspektiva" vysokorychlostního železničního spojení mezi Prahou, Drážďanami a Berlínem. Uvedl, že Česko by v polovině roku 2016 chtělo zprovoznit ústeckou dálnici D8. Její úsek zavalil svah, sesuv by se měl začít odstraňovat ještě letos.  

Německo plánuje zavedení mýtného na všechny silnice. Sasku podle jeho premiéra záleží na tom, aby případná povinnost mít silniční známky neomezila vzájemné kontakty lidí z obou stran hranice a nedopadla na české sousedy, když si "chtějí jet zahrát fotbal či navštívit kulturní akci". Tento názor chce zohlednit v německé diskusi. 

Tillich dnes při návštěvě Prahy vyjádřil také soustrast rodinám i celému Česku kvůli úmrtí pěti českých vojáků z afghánské mise, kteří se stali obětí sebevražedného atentátníka. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: luš, čtk

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…