Proti povinnému očkování: Tisíce lidí ve Vídni, v Itálii se k demonstrantům připojili vojáci

15.01.2022 19:30

Během soboty se ve velkých evropských městech konaly tisícové demonstrace proti covidovým restrikcím a záměrům na zavedení povinného očkování. Velké protesty zasáhly zejména Vídeň, kde dnes v rámci protestů vyšly do ulic tisíce Rakušanů. V Itálii se k protestům proti povinné vakcinaci připojili také zástupci italské policie a armády, kteří byli kvůli odmítnutí očkování suspendováni ze služby.

Proti povinnému očkování: Tisíce lidí ve Vídni, v Itálii se k demonstrantům připojili vojáci
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch otevřel v pražském obchodním domě Kotva další očkovací centrum umožňující očkování bez registrace

Anketa

Má Viktor Orbán vaše sympatie?

98%
1%
hlasovalo: 37434 lidí
V rakouské metropoli dnes do ulic vyšly tisíce lidí proti plánům tamní vlády zavést povinné očkování proti covidu-19 pro všechny již v příštím měsíci.

Agentura Reuters informovala, že davy Rakušanů ve Vídni na jednom ze shromáždění v centru kvůli povinnému očkování vyzývaly i k ochodu tamního kabinetu. „Vláda musí odejít!“ skandovali přítomní.

Protesty se v Rakousku stupňují v posledních týdnech čím dál více, jelikož bude o otázce povinnosti očkování tamní parlament hlasovat v příštím týdnu.

Přestože si rakouská vláda za povinným očkováním stojí, většina obyvatel by takto kontroverzní krok nevolila. Pro povinné očkování se vyslovilo v průzkumu pro časopis Profil pouze 45 % Rakušanů, 51% našich jižních sousedů povinnost vakcinace proti covidu-19 odmítá.

Nejednotný přístup k očkování a omezování neočkovaných je cítit také v Itálii a ve Francii, v níž se demonstranti během soboty vyjadřovali nesouhlasně ke zpřísnění očkovacích pasů, které by de facto znamenalo postihy pro neočkované. Ty se dají přirovnat k těm, jež v Česku zavedl již předchozí kabinet premiéra Andreje Babiše (ANO).

Neočkovaní Francouzi by tak nyní nemohli do restaurací, kaváren či kin vstupovat s negativním testem, ale pouze s očkováním.

Pro neočkované Italy již tato pravidla platí a nevakcinovaní mají v zemi zakázaný vstup do restaurací, kin, divadel, tělocvičen, muzeí i do veřejné dopravy. Dnešní protesty v Římě proto byly mířeny zejména proti dalšímu přitvrzování, které zahrnuje povinné očkování – právě to je od minulé soboty povinné pro všechny Italy starší 50 let.

Kromě Říma se velké protesty konaly i v Miláně, kde bylo součástí programu vystoupení francouzského virologa Luca Montagniera, jenž v roce 2008 získal Nobelovu cenu za medicínu.

Demonstranti v Miláně žádali upuštění od zákazů pro neočkované či se stavěli proti vakcinaci dětí vůči covidu-19. Protestního shromáždění se podle rakouské ORF zúčastnili také zástupci italské policie a armády, kteří byli kvůli odmítnutí očkování suspendováni ze služby.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

COVID-19

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: rak

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…