Protikorupční fond Janečka, Krause a dalších bojuje. Marně

24.10.2011 22:12

Tlaky korupčníků ve sněmovně vrcholí, klíčový zákon o veřejných zakázkách, jehož schvalování je ve finále, chtějí mít bezzubý, tvrdí zástupci Nadačního fondu proti korupci, jehož tvářemi jsou herec Kraus či podnikatelé Bernard a Janeček.

Protikorupční fond Janečka, Krause a dalších bojuje. Marně
Foto: Hans Štembera
Popisek: Za tisíc korun si toho v příštím roce budeme moct koupit možná zase míň

"Zatímco ministr Kamil Jankovský jim jde vytrvale na ruku, Nadační fond proti korupci a sdružení Veřejnost proti korupci prosazují zásadní protikorupční opatření: důsledné rozkrytí vlastníků firem, které se účastní soutěží o veřejné zakázky, včetně subdodavatelů," píše fond ve svém pondělním prohlášení.

Sněmovním výborem pro veřejnou správu a regionální rozvoj prošel podle NFPK tento návrh zásluhou TOP 09 a opozice. Na tahu jsou teď ODS a Věci veřejné. Dostojí závazkům deklarovaným nejen v programech svých stran, ale i v dodatku ke koaliční smlouvě, a zvednou ruku pro toto výrazně protikorupční ustanovení? ptá se NFPK.

  • DLOUHODOBĚ SLEDUJEME TÉMA Korupce

Aktuální námitky Jankovského ministerstva a Platformy pro transparentní veřejné zakázky proti tomuto návrhu jsou údajně prý zcela nepochopitelné a lživé, a to z těchto důvodů:

1) Není pravda, že tento návrh žádá odkrytí vlastníků akcií, které se obchodují na burze. Transparentnost vlastnictví těchto akcií je zajištěna přísnou registrací všech burzovních transakcí.

2) Návrh nezabraňuje účasti bank a jiných striktně regulovaných finančních institucí ve veřejných zakázkách. Tyto instituce povinně rozkrývají svou vlastnickou strukturu České národní bance.

3) Tento návrh se nepokouší zrušit anonymní akcie prostřednictvím zákona o veřejných zakázkách. Anonymní listinné akcie bude řešit nový občanský zákoník a zákon o obchodních korporacích.

Nečasova vláda však chce proti korupci a neprůhledným zakázkám bojovat. Minulý týden proto vzala na vědomí návrh na vznik specializovaného týmu žalobců pro korupci a vyšetřování velkých hospodářských kauz. Místopředsedkyně vlády Karolína Peake (VV) po zasedání novinářům řekla, že na návrhu bude dál pracovat koaliční skupina pro justici. Poznamenala současně, že stále uvažuje i o možnosti zavést zvláštní soudy. S tím ale návrh nepočítá, kauzy by specializovaný tým státních zástupců podle něj předával krajským soudům.

KAM DÁL:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: tan

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Soud smetl ze stolu žalobu SOCDEM na ČSSD. Paroubek děkuje za reklamu: Nechápu, kdo jim to sepsal

19:50 Soud smetl ze stolu žalobu SOCDEM na ČSSD. Paroubek děkuje za reklamu: Nechápu, kdo jim to sepsal

Sociální demokracie se snažila zrušit registraci koalice ČSSD pro volby do Evropského parlamentu. Zk…